fallback

Германската икономика преживява временна слабост

Стопанството вероятно ще набере скорост след спада през зимата, очаква немското финансово министерство

11:28 | 21.12.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германската икономика преминава през „временна фаза на слабост“, от която може да излезе след първото тримесечие на идната година, посочва финансовото министерство на страната в своя месечен доклад, цитиран от Bloomberg.

Икономическите данни, включително тези на мюнхенския Ifo институт сочат, че има голяма вероятност движещите сили на икономиката отново да наберат скорост след спада през зимата, отбелязва министерството.

Индексът на бизнес доверието, изготвян ежемесечно от изследователския институт, се повиши за втори пореден месец през декември - до 102,4 пункта, след като за ноември показателят бе 101,4 пункта.   

Според министерството данните за индустрията и търговията показват, че икономиката е претърпяла неблагоприятно начало на последното тримесечие. Данъчните приходи през ноември са се повишили с 0,5% на годишна база, докато за периода януари-ноември ръстът е 5%.

Bundesbank очаква немската икономика да отбележи растеж през следващата година след свиване през настоящото тримесечие заради по-слабото търсене в еврозоната, която се бори с рецесията, след като правителствата намалиха разходите, за да съкратят дефицитите си.

Индексът на икономическите очаквания на германския Център за европейски икономически изследвания (ZEW), които измерва доверието на инвеститори и анализатори, нарасна по-рязко от очакваното през декември - до 6,9 пункта, докато през ноември отчете -15,7 пункта. Това бе 7-месечен връх за индекса, който се завръща на положителна територия за пръв път от май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:31 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още