fallback

МВФ призова Европа към бързи реформи

Въпреки напредъка Европа трябва да се ангажира с бърза реформа на финансовия сектор

23:09 | 20.12.12 г.
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд (МВФ) призова Европа да не губи време при реформирането на финансовия сектор. Така например плановете за банков съюз трябва да бъдат приключени по-скоро, а стрес тестовете за банките в ЕС да бъдат подобрени, призова МВФ в четвъртък.

През последните месеци обаче е бил постигнат значителен напредък. "По време на кризата видими станаха високите разходи на едно национално решение за финансовите проблеми", се казва в предварително резюме на доклада на МВФ, цитирано от Ройтерс. Затова според фонда е необходим подход на общоевропейско равнище.

В отговор на дълговата и банковата криза в Европа са започнали редица реформи. Те включват механизъм на единни европейски правила за банките като един от стълбовете на инициативата за единен банков съюз.

Другият стълб е Общият надзорен механизъм, който трябваше да влезе в сила през март 2013 г., но стартът му бе отложен с една година. Той ще работи под надзора на Европейската централна банка (ЕЦБ). Европейският банков регулатор ще извършва общ мониторинг върху банките във всички 27-държави-членки на съюза, а Европейската централна банка ще поеме функциите на контрол върху банките от еврозоната, като пряко ще наблюдава около 200 от най-големите кредитни институции, разполагащи с активи за над 30 млрд. евро. Надзорът на по-малките банки ще остане в правомощията на отделните страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:31 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още