fallback

Европейските индекси затвориха близо до върховете за 2012 г.

Гръцките акции обаче спаднаха след предупреждения на кредиторите на страната за предизвикателствата пред спасителната програма

19:19 | 18.12.12 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на Стария континент затвориха близо до върховете за годината, след като новините за напредък в разговорите между републиканци и демократи за преодоляване на „фискалната пропаст” в САЩ, предава CNBC.

Европейският FTSEurofirst 300 Index се повиши с 0,6%, като от началото на 2012 г. е на плюс 13%. Най-печеливши днес бяха акциите на банките, на добивните и на технологичните компании.

Германският DAX нарасна с 0,6% до 7 654 пункта (+29% от началото на годината), британският FTSE 100 се покачи с 0,4% до 5 936 пункта, а френският CAC 40 прибави 0,3% до 3 649 пункта.

Инвеститорите обаче остават притеснени относно еврозоната, като най-зле днес се представи гръцкият борсов индекс, който загуби 0,9%.

Според доклад на ЕС гръцката икономика може да се се свие с над 4,2% през 2013 г., тласкайки страната в шеста година от рецесията. Тройката кредитори (ЕК, ЕЦБ и МВФ) предупредиха, че Гърция, която получи спасителен транш от 34 млрд. евро тази седмица, вероятно ще се сблъска с повече икономически проблеми и политическа съпротива на спасителната програма.

Акциите на Air Berlin скочиха с над 9%, след като авиокомпанията от Персийския залив Etihad обяви, че купува мажоритарен дял в програмата на Air Berlin за редовни полети.

Книжата на EADS, компаниятаа майка на Airbus, се повишиха след информацията, че Airbus печели поръчка за 9 млрд. долара от турския нискотарифен превозвач Pegasus.

Акциите на Nokia поскъпнаха с над 4%, подкрепени от надеждите за силни продажби на смартфона Lumia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:36 | 26.08.22 г.
fallback