fallback

Банковата тайна в ЕС си отива при съмнение за укриване на данъци

От 2013 година електронните фактури ще имат същата юридическа сила като хартиените

16:50 | 17.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

От 1 януари 2013 година в сила влизат две европейски директиви, които от една страна ще облекчат бизнеса и ще намалят административните разходи. От друга обаче част от разпоредбите поставят под въпрос банковата тайна в общността.

Според новото законодателство, което ще се бори активно с укриването на данъци, държавите в ЕС ще си сътрудничат по-тясно, а данъчните служби ще обменят информация по различни казуси. На практика в някои от случаите ще бъде сложен край на банковата тайна, тъй като данъчна служба в дадена страна няма да може да откаже информация, позовавайки се на претенции от финансова институция.

Тази данни ще бъдат споделяни по случаи, когато има съмнения за укриване на данъци.

За сметка на тези по-строги мерки обаче от 1 януари 2013 година електронните фактури ще имат същата юридическа сила както и хартиените. Това предвиждат промените в Директивата за данък добавен стойност (ДДС).

Според изчисленията само тази промяна ще спести разходи европейския бизнес в размер на 18 млрд. евро годишно. Всяка компания ще може да избере решение, което работи най-добре за нея и да въведе електронната фактура или да остане на хартиен вариант.

На второ място държавите в общността ще трябва да изготвят система, която позволява на малките фирми, с оборот до 2 млн. евро годишно, да внасят ДДС, когато получат дължимите средства от своите клиенти. По този начин ще бъде подобрено състоянието на малките фирми, които са един от големите страдащи от финансовата криза на Стария континент.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:10 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още