fallback

Песимизъм обхвана пазарите в Европа

Инвеститорите се отдръпнаха заради признанието на Бернанке, че Фед не може да предотврати натиска върху икономиката, ако не се преодолее фискалната пропаст

19:24 | 13.12.12 г.

С понижение на индексите приключи търговията на основните пазари в Европа, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 изтри 0,4% до 279 пункта, което е първият спад на индекса за декември, след като вчера затвори на най-високото му ниво от май 2011 г.

В Германия DAX 30 се понижи с 0,43% до 7 582 пункта, във Великобритания FTSE 100 отписа 0,27% до 5 930 пункта, а във Франция CAC40 отбеляза спад от 0,1% до 3 643 пункта.

Пазарните участници се отдръпнаха, след като председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке каза, че планът на централната банка за неограничено изкупуване на облигации няма да помогне на американската икономика в случай, че Белият дом и Конгресът не постигнат споразумение за бюджета и т. нар. “фискална пропаст”.

“Това, което каза Бернанке, е вярно. Удължаването на програмата няма да предотврати натиска върху икономиката, ако тя пропадне във фискалната пропаст”, коментира пред информационната агенция Константин Гиантироглу от швейцарската Neue Aargauer Bank.

“Лихвите са много ниски и всички други парични стимули почти не биха се отразили на икономиката. Фокусът е върху продължаващите преговори за бюджета на САЩ, затова и инвеститорите са предпазливи”, допълни той.

Белият дом и Конгресът на САЩ обещаха до Коледа да има споразумение за планираното съкращаване на разходите и увеличаване на данъците. Правителството във Вашингтон вече предупреди, че чиновници и конгресмени може да посрещнат празниците на бюрата си, тъй като позициите на двете спорещи страни изобщо не са се сближили в последните месеци.

Вчера законодатели от републиканците и демократите за пореден път изразиха песимизъм за напредъка на преговорите, което допълнително засилва съмненията, че до края на годината сделка едва ли ще бъде сключена.

Междувременно съветът на финансовите министри на държавите от Европейския съюз постигна споразумение за банковия надзор в еврозоната. От 2014 г. ще бъде въведен Общия надзорен механизъм, като Европейската централна банка ще извършва общ мониторинг върху банките във всички 27 страни-членки.

По време на отделна среща Еврогрупата одобри да бъде отблокиран транша от спасителната помощ за Гърция, който Атина чака от няколко месеца.

От САЩ дойде и една добра новина – през миналата седмица по-малко американци, отколкото се очакваше, са потърсили помощи за безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:54 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още