fallback

ЕП одобри плановете за данък върху финансовите транзакции

11 държави от еврозоната възнамеряват да въведат налога сами, след като валутният съюз така и не достигна до пълно съгласие относно мярката

18:04 | 12.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейският парламент даде зелена светлина на плановете за въвеждане на данък върху финансовите транзакции. Така новият налог ще може да бъде въведен в Австрия, Белгия, Естония, Франция, Германия, Гърция, Италия, Португалия, Словакия, Словения и Испания.

11-те държави произвеждат 90% от брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната. Те не успяха да си осигурят подкрепата на останалите държави в ЕС за въвеждането на данъка, но пък срещнаха одобрението на европейските институции – Европейската комисия (ЕК) и сега на европейските депутати. 

„За“ въвеждането на данъка за финансовите транзакции гласуваха 533-ма депутати, 91 се обявиха „против“, а 32-ма се въздържаха, съобщава пресслужбата на ЕП.

Целта на новият налог е да бъдат генерирани нови средства в помощ на мерките за овладяване на дълговата криза в Европа. Европейските депутати отбелязаха още и че ще работят този данък да се превърне в глобален и призоваха за още работа от страна на европейските институции.

Въвеждането на данък върху финансовите транзакции в Европа обаче срещна сериозна съпротива от страна на Великобритания. Мотивът е, че той може да се окаже не средство за стабилизиране, а заплаха за банковия сектор. Всъщност Лондон е известен противник на въвеждането на общи европейски данъци и упорито се възползва от правото си на отказ от участие в подобни проекти.

Сега въвеждането на подобен данък е в ръцете на Европейския съвет, но за да бъдат одобрени плановете е необходимо квалифицирано мнозинство, а не пълно, както изискват много промени на европейското законодателство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още