fallback

Берлускони беше предупреден да не се заяжда с Германия

Няма да приемем страната ни да бъде превърната в мишена на популистка предизборна кампания, заяви външният министър Вестервеле

11:31 | 12.12.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският външен министър Гидо Вестервале. Снимка: Ройтерс

Германското правителство предупреди Силвио Берлускони да не се заяжда с Берлин в навечерието на предсрочните избори в Италия, след като бившият италиански премиер атакува „ориентираните към Германия“ икономически политики на своя приемник Марио Монти, съобщава Financial Times.

Берлускони, който се готви за своята шеста предизборна битка от 1994 г., демонстрира във вторник, че няма да се поколебае да атакува в кампанията си провежданите от Монти реформи, разпалвайки популистки настроения спрямо доминиращата роля на Германия в Европа.

„Правителството на Монти следва прогерманските политики, които Брюксел се опита да наложи на останалите страни. Така те създадоха кризисна ситуация, която е много по-лоша, отколкото когато управлявахме ние“, коментира Берлускони.

Той определи нарастването на спреда между италианските и германските облигации като „трик“, използван от Германия, за да свали правителството му преди 13 месеца. По този начин Берлин несправедливо повишавал цената за кредитирането на Италия, която според Берлускони е основен индустриален конкурент на Германия.

Берлин не закъсня да отговори на нападките. Външният министър на страната Гидо Вестервале заяви, че неговото правителство няма да се намесва в италианските избори. „Едно обаче няма да приемем – Германия да бъде превърната в мишена на популистка предизборна кампания. Нито Германия, нито Европа са виновни за сегашните затруднения на Италия“.

Германският канцлер Ангела Меркел допълва, че „италианците ще направят своя избор. Аз подкрепям това, което правителството на Марио Монти е направило в името на реформите“.

Тя изтъква, че инвеститорите демонстрират нарастващо доверие към Италия като резултат от това. „Без съмнение италианците ще направят избора си, за да гарантират, че страната им ще остане на прав път“, коментира Меркел.

Италианците вероятно ще се изправят пред урните през февруари, тъй като Марио Монти заяви, че ще подаде оставка веднага, слад като парламентът на страната приеме бюджета за 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:55 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още