fallback

Швеция също остава извън банковия съюз

Страната възразява срещу ограничените права на държавите, които не членуват в еврозоната, в рамките на банковия съюз

11:03 | 12.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Швеция най-вероятно ще се присъедини към Великобритания и ще остане извън европейския банков съюз, съобщи FT.

Стокхолм е вторият по големина банков център извън еврозоната и шведските министри са изразили възраженията си срещу ограничените права на държавите, които не членуват в паричния съюз, в рамките на банковия съюз.

Финансовият министър на Швеция Андерс Борг изрази опасенията си заради подготвяния банков съюз и посочи, че страната му смята да стои встрани от него в близко бъдеще. Стокхолм също има притеснения за ролята на Европейската централна банка (ЕЦБ) в банковия надзор.

Борг посочи, че Швеция е готова да подкрепи плана за единния банков надзор, но при условие, че интересите на държавите от Европейския съюз, които не са членки на еврозоната, бъдат адекватно защитени пред единния европейски банков орган, който ще координира работата на националните надзорни органи.

Дори и този въпрос да бъде решен обаче, остават съмненията, че споразумение може да бъде постигнато в рамките на година, какъвто срок си постави европейската общност, тъй като споровете между Франция и Германия остават на дневен ред, отбелязва изданието.

Берлин настоява единният надзор да се прилага само за големите и важни за системата банки с активи на стойност над 50 млрд. евро, а Париж настоява той да обхване банките с активи на стойност над 2,5 млрд. евро.

Според висши европейски дипломати, пожелали анонимност, преговорите за създаването на европейския банков съюз не напредват. Рано сутринта във вторник се състоя среща, на която беше направен поредният опит различията между държавите да бъдат изгладени.

Еврокомисията обаче вярва, че тонът на разговорите се е подобрил и сделката е постижима, въпреки мнението на Берлин, че трябва да се подходи предпазливо.

От скандинавските страни Дания също изрази резерви по отношение на банковия надзор и повдигна въпроса за влиянието на държавите извън еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:05 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още