fallback

Еврогрупата отложи решаването на въпроса за помощта за Кипър за януари

Финансовите министри от еврозоната искат да се запознаят с доклада на PIMCO за нужните средства за рекапитализиране на кипърските банки

18:27 | 11.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Кипър остана без надежда да получи съгласие от международните кредитори за отпускане на обещаната помощ за страната още през тази година, съобщи ИТАР-ТАСС.

Говорител на Европейската комисия е заявил днес в Брюксел, че Съветът на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) няма да подпише меморандум за предоставяне на финансова помощ с островната държава на предстоящото си заседание на 13-и декември. По думите му подобен документ ще бъде одобрен не по-рано от средата на януари 2013 г.

В Кипър разчитаха много, че ще успеят да получат съгласието на партньорите си от еврозоната за вече договорената антикризисна програма. Част от предвидените в нея мерки на строги икономии, включващи намаляване на заплати, пенсии и социални помощи, както и замразяване на индексирането на работните заплати във връзка с поскъпването на живота, вече се реализират от 1 декември.

Положението се усложнява и от факта, че правителството бързо изчерпва средствата за покриване на финансовите си задължения.

Кипърският министър на финансите Васос Сиарли заяви на 4-и декември, че страната е в състояние да покрива задълженията си в продължение на „два месеца“. За тази цел от доста време правителството е принудено да взема краткосрочни заеми от държавните фирми в страната.

Според разчетите на Сиарли ако меморандумът можеше да бъде подписан на 13 декември, то първият транш от помощта би могъл да бъде преведен в края на януари.

В препъникамък за окончателното одобряване на антикризисната програма се превърна определянето на размера на средствата, необходими за рекапитализирането на най-големите банки в страната.

Според предварителната оценка на „Тройката“ международни кредитори в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка размерът на помощта може да достигне 17,5 млрд. евро, от които около 10 млрд. евро ще бъдат използвани за рекапитализирането на банките, 6 млрд. евро – за изплащане на дълговете на страната, а 1,5 млрд. евро – за свиване на бюджетния дефицит.

Въпреки това точната сума, необходима за спасяване на банките, трябва да бъде посочена след независим одит и стрес-тестове на кипърските банки, извършени от американския инвестиционен фонд Pacific Investment Management Co. (PIMCO).

В края на миналата седмица най-голямата компания в света в операциите с облигации вече представи на властите в Кипър и на кредиторите предварителните си оценки, които сега се проучват от двете страни.

От кипърското министерство на финансите днес заявиха, че като цяло анализът на PIMCO „отговаря на очакваните параметри в програмата за преструктуриране“, но конкретни цифри не бяха посочени, което може да означава, че разногласията с кредиторите за реалния обем на средствата за рекапитализацията на банките се запазват.

Пълният отчет на инвестиционния фонд обаче ще бъде готов около средата на януари 2013 г., а от изявлението на говорителя на ЕК става ясно, че Еврогрупата е решила да изчака окончателната му версия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:39 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още