fallback

HSBC ще плати рекордни 1,9 млрд. долара, за да уреди обвинения в пране на пари

Банката назначава бивш служител на американското министерство на финансите да следи за спазването на регулациите в областта на финансовите престъпления

14:07 | 11.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

HSBC потвърди, че ще трябва да плати 1,9 млрд. долара за уреждане на обвиненията в пране на пари – най-голямата подобна сума, след като разследване на американския сенат установи, че британската банка е била използвана от наркобарони и престъпни режими, съобщава ВВС. Банката очаква също така скоро да постигне споразумение и с британския финансов регулатор – FSA (Financial Services Authority). Не е ясно какво влияние ще окаже този случай върху бизнеса на HSBC. Банката е най-голямата в Европа по пазарна капитализация, а печалбата й преди данъци за първото полугодие е 12,7 млрд. долара.

Вчера стана ясно, че друга британска банка - Standard Chartered ще плати над 300 млн. долара по обвинение, че е нарушила американските санкции срещу Иран, Бирма, Либия и Судан. Регулаторните органи обвиняват институцията, че е укрила над 60 хил. транзакции с Иран на стойност 250 млрд. долара

„Поемаме отговорност за миналите си грешки“, заяви главният изпълнителен директор на банковата група Стюърт Гъливър. „Вече казахме, че дълбоко съжаляваме за тях и го повтаряме.“ От банката казаха, че са похарчили 290 млн. долара за подобряване на вътрешните й системи за предотвратяване прането на пари и са орязали някои бонуси за висшите мениджъри. 

HSBC създава позиция, която ще следи за спазването на регулациите в областта на финансовите престъпления. Тя ще бъде заета от Боб Вернер, който е бивш ръководител на отдела за контрол на чуждестранните активи към американското министерство на финансите.

Докладът на американския сенат, публикуван по-рано през годината, посочи, че сметки на банката в Мексико и САЩ са били използвани от наркобарони за пране на пари. Мексиканското поделение на HSBC пък е прехвърлило към централата 7 млрд. долара кеш, което не се е сторило подозрително на банката.

HSBC е позволила също така 25 хил. транзакции в продължение на 7 години без да разкрива връзката им с Иран, както и е оказала услуги на банки в Саудитска Арабия, въпреки че са били свързвани с финансиране на терористи. Заобикаляни са били щатските санкции спрямо Северна Корея и други страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:41 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още