fallback

Европейски министри: Проблемите в Италия могат да причинят неприятности

Италия не трябва да загърбва пътя на реформите точно сега, коментира германският външен министър

23:05 | 10.12.12 г. 2

Германският външен министър Гидо Вестервале. Снимка: Ройтерс

В понеделник германският външен министър Гидо Вестервале призова Италия да се придържа към съгласуваните реформи, тъй като в противен случай застрашава еврозоната с нови турболенции, съобщава MarketWatch.

„Италия не трябва да загърбва пътя на реформите точно сега“, коментира Вестервале. „Отмяната на реформите може не само тежко да отслаби самата страна, но и да доведе до тежки сътресения в цяла Европа“.

Той коментира, че страната вече е изпълнила две трети от необходимите реформи, но подчерта, че „последната трета е ключова“.

Миналата седмица партията на бившия италиански премиер Силвио Берлускони оттегли подкрепата си за служебното правителство на Марио Монти.

Монти заяви, че ще подаде оставка, след като бюджетът на страната за 2013 г. бъде приет, а това вероятно ще се случи до края на месеца. Така изборите в Италия ще бъдат изтеглени за средата на февруари – 6 седмици преди първоначално планираната дата.

Политическата несигурност засегна и облигационните пазари в страната. Доходността по 10-годишните италиански ДЦК се повиши с 32 базисни пункта до двуседмичен връх от над 4,85%.

Облигационният пазар в Испания също беше засегнат от нарастващата несигурност. Доходността по 10-годишните испански ДЦК нарасна с 17 базисни пункта до 5,61%.

Испанският външен министър Мануел Гарсия- Маргало предупреди, че сътресенията в Италия „могат да засегнат цялата еврозона.“

„Италианската икономика е достатъчно голяма, така че каквото и да я сполети, то ще засегне цялата еврозона“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:13 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още