fallback

Лондон към мултинационалните корпорации: Данъците не са „пожелание“

Плащането на данъци не е нещо, което просто можете да решите да правите, за да се харесате на клиентите си, коментира секретарят на финансовото министерство

20:58 | 10.12.12 г. 12

Снимка: Ройтерс

Плащането на данъци е задължение, а не „доброволен избор“, който мултинационалните корпорации правят, за да се харесат на клиентите си, коментира Дани Александър, главен секретар на британското министерство на финансите, по повод решението на Starbucks, която миналата седмица заяви, че доброволно ще плати по-висок корпоративен данък във Великобритания, съобщава BBC.

Александър подчертава, че правителството прави всичко възможно да предотврати порочните практики на укриване и заобикаляне на данъци.

Той изтъква, че мерки в тази посока се взимат, както във Великобритания, така и извън страната.

„Данъчната политика спрямо големите компании, както и към всички останали, не може и не трябва да се основава на доброволни споразумения“, подчертава той.

„Ако приемаме данъчната система като паничка за дарения, с която обикаляме църквата в неделя сутрин, това е напълно погрешно“, допълва той.

„Плащането на данъци не е доброволен избор, не е нещо, което просто можете да решите да правите, за да се харесате на клиентите си. Това е задължение“.

За последните 13 г. най-голямата верига за кафе в света е платила на Острова данъци за едва 8,6 млн. британски лири, при продажби от 3,1 млрд. лири за същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:43 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още