fallback

Опасенията около Италия ограничиха печалбите в Европа

Политическите сътресения задълбочават пазарните опасения, че Рим може да не успее да изпълни заложените реформи

19:02 | 10.12.12 г.

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Италианските банки се оказаха сред най-тежко засегнатите от разпродажби европейски компании в понеделник, след като през почивните дни премиерът на страната Марио Монти заяви, че е готов да подаде оставка, съобщава MarketWatch.

След волатилна сесия паневропейският индекс Stoxx Europe 600 затвори със слаб ръст от 0,14% до 280 пункта, след като в петък приключи на най-високото ниво от май 2011 г.

„През последните 2 седмици европейските индекси се търгуват в доста тесен рейндж и това очевидно е свързано с несигурността около 2013 г.“, коментира Мортен Конгшау, главен стратег на Danske Bank в Копенхаген.

„Италия е просто извинение, за да осребрим част от печалбите си. Аз лично не вярвам, че Силвио Берлускони ще има същото влияние върху италианската политика, каквото имаше преди“, допълва той.

Италианските банки са сред най-тежко пострадалите от политическите сътресения в Италия през последните дни.

Монти заяви, че ще подаде оставка, след като бюджетът на страната за 2013 г. бъде приет, а това вероятно ще се случи до края на месеца. Така изборите в Италия ще бъдат изтеглени за средата на февруари – 6 седмици преди първоначално планираната дата.

Миналата седмица партията на бившия италиански премиер Силвио Берлускони оттегли подкрепата си за служебното правителство на Монти. Освен това Берлускони заяви желанието си отново да спечели премиерското кресло, за да отмени предприетите от Монти мерки за бюджетни икономии.

„Дебатите около предизборната кампания се очаква да са доста остри, тъй като Берлускони и политиците от неговата партия вероятно ще интензифицират реториката си срещу насърчаваната от Германия политика на бюджетни икономии. Това би задълбочило пазарните опасения, че Италия може да не успее да изпълни заложените реформи“, посочват анализатори на Deutsche Bank.

Политическата несигурност засегна и облигационните пазари в страната. Доходността по 10-годишните италиански ДЦК се повиши с 32 базисни пункта до двуседмичен връх от над 4,85%.

„Ако с наближаването на изборите наистина станем свидетели на разширяване на спредовете по италианските облигации, това би трябвало да напомни на италианските избиратели и политици за все още нестабилната ситуация, в която се намира страната им“, се казва още в анализа на Deutsche Bank.

Редица италиански банки бяха засегнати тежко. Intesa Sanpaolo се раздели с 6,9%, акциите на  Banco Popolare поевтиняха със 7,3%, докато тези на Banca Monte dei Paschi di Siena със 7,2%

Еврото поевтиня до нивото от 1,29 долара за евро.

Облигационният пазар в Испания също беше засегнат от нарастващата несигурност. Доходността по 10-годишните испански ДЦК нарасна с 17 базисни пункта до 5,61%.

Инвеститорите се опасяват, че лихвите по испанските облигации ще последват евентуален скок на доходността по италианските ДЦК, с което ще принудят Испания формално да потърси помощта на европейските си партньори, коментира Конгшау от Danske Bank.

CAC 40 в Париж спечели 0,18% до 3612 пункта.

Германският DAX 30 се повиши с 0,17% до 7531 пункта.

FTSE 100 в Лондон нарасна с 0,12% до 5922 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:53 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още