fallback

Европейските индекси приключиха сесията с минимални изменения

Серия от лоши новини за икономиката на Германия потопи DAX в червения спектър

19:16 | 07.12.12 г.

С минимални изменения на индексите приключи последната за седмицата сесия на основните европейски пазари, въпреки добрия доклад за пазара на труда в САЩ, предаде Bloomberg.

В края на сесията общоевропейският Stoxx Europe 600 се повиши с 0,1% до 279 пункта. Индексът отбеляза ръст от 1,2% за седмицата, като вчера достигна най-високото си ниво от 18 месеца.

В Германия DAX 30 обаче отбеляза понижение от 0,22% до 7 518 пункта, след като днес централната банка на страната занижи прогнозата си за икономическия растеж през тази и следващата година.

Същевременно във Великобритания FTSE 100 се повиши с 0,21% до 5 914 пункта, а във Франция CAC 40 отбеляза ръст от 0,12% до 3 606 пункта.

Данни на американското трудово министерство показаха днес, че безработицата в САЩ през ноември е намаляла значително над очакванията – до 7,7. През месеца са били създадени 146 хил. нови работни, докато анализатори не очакваха те да са повече от 80 хил.

Това обаче не се оказа достатъчно за инвеститорите, а според анализатори пазарите в Европа вече имат нужда от нещо повече, за да се оттласнат още нагоре.

Пазарните участници остават предпазливи, тъй като лошите новини от Европа не секват. След като вчера Европейската централна банка (ЕЦБ) занижи очакванията си за икономическия растеж на еврозоната, днес я последва германската централна банка, която също ревизира надолу прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Същевременно от Германия излезе още една лоша новина – според данни на икономическото министерство на страната индустриалното производство е ускорило спада си през октомври до 2,6%, след като през септември беше регистрирано понижение от 1,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:51 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още