fallback

Европейските борси приключиха смесено

Еврогрупата едва ли ще реши днес за банковия надзор, но вероятността за възобновяване на преговорите до края на годината подкрепи банковите акции

19:24 | 04.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Стария континент затвориха под няколкомесечните върхове, достигнати по време на сесията, след като не бяха преодолени някои технически нива на съпротива, на фона на безпокойството за американската икономика догодина, предава CNBC.

Европейският FTSEurofirst 300 Index се понижи леко, като остана под 17-месечния връх от 1 125,79 пункта, достигнат през сесията. По-тесният EuroSTOXX 50 index се покачи малко, неосредствено под върховете от март и септември.

Британският FTSE 100 отстъпи с 0,04% до 5 869 пункта, а германският DAX прибави 0,09% до 7 442 пункта. Френският CAC 40 се повиши с 0,5% до 3 586 пункта.

”В момента протича нормална консолидация”, коментира Петра Керсенброк, технически анализатор в Commerzbank. „Имахме силен ръст в продължение на две седмици, което ни доближи до нива на съпротива, които може да бъдат щурмувани идната седмица, но според мен неуспешно.”

Финансовите министри от ЕС се срещат днес в Брюксел за да обсъдят възможността ЕЦБ да поеме надзора над банките в региона. Разривът между Франция и Германия обаче затруднява плановете за банков съюз, като проблемът може да доведе до неспазване на крайния срок за оформяне на рамката за банковия надзор в еврозоната и ЕС, която е началото на 2013 г.

Едва ли днес е възможно споразумение, но разговорите вероятно ще бъдат възобновени преди края на годината, съобщи Ройтерс. Това бе възприето като положителен сигнал за банковия сектор и акциите на финансовите институции поскъпнаха. Книжата на испанските банки пък вече се бяха повишили, след като снощи Мадрид поиска помощ за затруднените си банки, а часове по-късно тя бе одобрена от Еврогрупата.

Във Великобритания PMI индексът в строителството показа свиване на активността в сектора през ноември до 49,3 пункта от 50,9 през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:49 | 05.09.22 г.
fallback