fallback

Юнкер напуска поста си в началото на 2013-а?

Премиерът на Люксембург държи на решението си да освободи поста си като ръководител на евргрупата

21:44 | 03.12.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Жан-Клод Юнкер държи на вече обявеното си решение. Снимка: Ройтерс

Министър-председателят на Люксембург Жан-Клод Юнкер се е обадил по телефона на редица финансови министри от еврозоната, за да обяви своето оттегляне от поста си на председател на еврогрупата. Юнкер е информирал за решението си и германския финансов министър Волфганг Шойбле, като е назовал дори конкретна дата в началото на следващата година, от която не иска да заема поста, са заявили европейски дипломати пред германския икономически всекидневник Handelsblatt. По този начин Юнкер упражнява натиск, за да може еврогрупата най-сетне да започне сериозно търсене на негов наследник, пише вестникът в онлайн изданието си.

През юли Юнкер вече обяви, че ще остане председател на еврогрупата само до началото на 2013 г. Самият Юнкер пък бе дал да се разбере, че няма желание да остава на поста след изтичането на мандата му.

Единственото изключение, което бе склонен да допусне, можеше да се реализира при условие, че председателят на централната банка на Люксембург Ив Мерш бъде назначен в Управителния съвет на Европейската централна банка на мястото на подалия оставка през май испанец Мануел Гонзалес Парамо. Еврогрупата утвърди назначаването на Мерш на желания пост през юли. 

Независимо от това от тогава еврогрупата не е обсъждала въпроса за възможните наследници. Правителствата в Берлин и Париж като че ли досега залагаха на това, че Юнкер няма да спази обещанието си да подаде оставка. Имало надежда, че Юнкер ще се задръжи на поста си поне до след изборите през есента на 2013 г., казват изтчници в Брюксел. Това искане обаче люксембургецът няма да изпълни. 

По този начин Германия и Франция ще изпаднат в ново затруднение. Правителствата в Берлин и Париж не успяха през лятото да се споразумеят за наследник на Юнкер. Министърът на финансите  Шойбле тогава се опита да се наложи като кандидат за поста, но искаше и да остане „касиер“ на Германия. Това обаче срещна съпротивата на Франция. Защото Шойбле е считан в еврозоната като силен и непримирим представител на германските интереси. Един председател обаче трябва да може и да посредничи. Това Шойбле би могъл да стори единствено, ако той се откаже от поста на финансов министър, твърдят източници от Брюксел.

Дали при тези обстоятелства Шойбле ще предприеме нова инициатива към поста, не е неясно. "Ние не знаем дали Шойбле все още е кандидат", казват дипломати на ЕС. Самият министър отдавна не се е изказвал по този въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:24 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още