fallback

Европейските борси приключиха деня на зелена територия

Силният ръст в ранните часове на деня бе неутрализиран от разочароващите данни от американската индустрия

19:41 | 03.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След междувременни значителни печалби европейските фондови борси в крайна сметка започнаха в понеделник по-скоро сдържано новата седмица. Предвид слабите икономически сигнали от САЩ Euro Stoxx 50 загуби по-голямата част от своите междинни печалби. Той отчете само умерен ръст в размер на 0,28% до 2 582.36 пункта, след като на обяд все още се радваше на равнище над границата от 2600 пункта и отбеляза най-високото ниво от средата на март. В Париж CAC 40 затвори с ръст от 0,26 на сто до 3566,59 пункта, а в Лондон FTSE 100 в края на деня скочи с 0,08 на сто до 5871,24 пункта, предаде Ройтерс. В ранните часове на деня Dax скочи до най-високото си равнище от 17 месеца насам – с 1,1 на сто до 7 487 пункта, но след това започна да губи инерция и все пак приключи сесията си с ръст от 0,4 на сто до 7435 пункта.

Разочароващите данни от американската индустрия заоблачиха в следобедните часове еуфорията, излъчвана от още по-ранни икономически данни от Китай и от започналото от Гърция обратно изкупуване на съкровищни облигации.

Американското производство неочаквано се е свило през ноември до 49,5 пункта според проучване на Института за управление на доставките, понижавайки се до най-ниското си ниво от близо 3 години. През октомври то отчете разширяване до 51,7 пункта, а очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за леко влошаване до 51,3 пункта. Разходите за строителство през октомври обаче са нараснали с 1,4% до приравнената към годишна основа база от 872,1 млрд. долара, стана ясно от съобщение на американското министерство на търговията. С най-голям принос са разходите за жилищно строителство, а предварителните прогнози бяха за ръст от 0,5%. Китайският PMI индекс (на мениджърите по доставките в промишлеността) е нараснал през ноември до 7-месечен връх от 50,6 пункта от 50,2 през октомври, съобщава местното статистическо бюро. Междувременно Гърция представи в понеделник плана си за обратно изкупуване на дълга - основен стълб в спасителния план. 

От гледна точка на отделните сектори технологиите и медийният сектор бяха любимци на инвеститорите с печалби от 0,55 и 0,83 на сто, докато подиндексът на търговията на дребно е най-големият губещ с минус 0,70%. Във финансовия сектор като цяло не бе отчетена ясна тенденция - подиндексът Stoxx 600 Banks затвори с малък спад от 0,07%.

Сред отделните стойности погледите бяха насочени към финансовия сектор в Испания, след като иберийската страна също официално поиска заем за подпомагане на рехабилитацията на банките в затруднение. По-голямата част от общия размер на 39,5 милиарда евро ще бъдат заделени за четири национализирани финансови институции - включително Bankia, чиито акции в Мадрид поевтиняха с почти седем процента. Книжата на големите финансови институции BBVA и Banco Santander, които не са засегнати от решението, все пак отчетоха умерени загуби и се наредиха сред по-слабите стойности в Stoxx Euro.

В Париж с ръст от около два процента книжата на EADS бяха от най-популярните акции. Компанията потвърди, че е имало разговори на основните акционери за реорганизация на акционерната структура. Според съобщения в пресата пряко или косвено участващите страни - Франция, Германия и Испания - ще намалят дела си до общо 30%. В този контекст EADS трябва да се ангажира с милиардно обратно изкупуване на акции.

Лидер при Cac 40 в Париж е технологичният концерн Alcatel Lucent с плюс от 2,26 на сто, след като анализатори на Deutsche Bank увеличиха краткосрочната целева цена за акциите с една трета. Анализаторът Кай Коршелт смята, че компанията има потенциал заради планираните от мениджмънта продажби на дялове и други мерки за подкрепа на финансовото състояние.

В Лондон акциите на Cable & Wireless поскъпнаха с над 1%. Те спечелиха от това, че телекомът планира да продаде магазините си в Монако на държавната компания Batelco от Бахрейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:39 | 04.09.22 г.
fallback