fallback

Гърция обмисля да обложи с 45% данък доходите над 26 хил. евро годишно

Правителството ще се опита да съкрати със 7 млрд. евро разходите си за администрацията, които са двойно повече от средното за ЕС като процент от БВП

16:29 | 03.12.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Представители на свързаните с финансите министерства в гръцкото правителство са подготвили предложения за данъчна реформа, според която годишните доходи над 26 000 евро ще се облагат с данък от 45%, като инициативата ще бъде обсъдена в сряда с лидерите на партиите в управляващата коалиция, съобщава днес гръцкият вестник Ethnos, цитиран от РИА Новости.

Досега се предвиждаше данък от 45% да бъде въведен за доход над 48 000 евро годишно. Според новата скала, от доходите на работници и пенсионери до 18 000 евро годишно ще се удържа данък от 21%, а от доходите между 18 000 и 26 000 евро – 26%. Същевременно се обсъжда увеличаване на помощите за семейства с три и повече деца и понижаването им за семейства с едно или две деца.

Гръцки медии определят правителствените планове като „данъчна бомба“, тъй като първоначално се предвиждаше с 26% данък да бъдат облагани доходите между 26 000 и 28 000 евро.

Правителството на страната предприема по-строга данъчна политика, за да понижи бюджетния дефицит.

Междувременно гръцкият вестник Ekathimerini съобщи, че правителството ще се опита да спести 7 млрд. евро чрез орязване на бюрокрацията, която струва на страната 14 млрд. евро годишно – 6,8% от брутния ѝ вътрешен продукт, докато средно за Европейския съюз разходите по това перо са 3,5% от БВП.

До такива заключения са стигнали на проведена наскоро среща в Атина гръцкият министър на административната реформа Андонис Манитакис, колегата му, отговарящ за развитието и конкурентоспособността, Костас Хадзидакис и екип на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие(ОИСР).

Организацията изпрати екип от съветници в страната, за да работят с правителството по съкращаване на бюрокрацията, като целта е само до края на 2013 г. тя да намалее с 25%.

В споразумение, подписано от Манитакис, Хадзидакис и ОИСР, базираната в Париж организация поема инспекцията на 13 ключови сектора, преди да направи препоръки как може да бъде намалена бюрокрацията, за да се понижат административните и законодателните разходи, както и да се повиши спадащата конкурентоспособност на страната.

Секторите, които ще попаднат под зорко наблюдение, са енергийният пазар, земеделските субсидии, публичните договори, телекомуникациите, туризмът и фармацевтичният пазар, както и данъчното законодателство.

Правителството е подписало две отделни споразумения с ОИСР – едно за понижаване на административните разходи и друго за повишаване на конкурентоспособността. В рамките на последното ОИСР ще предложи мерки за по-конкурентни ценови политики, подкрепящи избора на потребителите, както и такива, които стимулират конкуренцията чрез окуражаване на инвестициите и подкрепа на износа, каза Хадзидакис след церемонията по подписването.

По думите на Манитакис целта на споразуменията е да бъдат понижени с 80% разходите за администрацията и да бъдат икономисани средства в размер на 2,4% от БВП до 2015 г. Първият етап на програмата ще приключи до април 2013 г., а вторият – до септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още