fallback

Мадрид привика и пенсионерите към касата

Испанското правителство наруши важно предизборно обещание и няма да индексира пенсиите

22:53 | 30.11.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Под натиска за икономии от Брюксел испанското правителство наруши едно от най-важните си предизборни обещания и сега прикани и пенсионерите към касите.

Кабинетът, който се намира под силния натиск на ЕС да намалява дефицитите, ще индексира пенсиите за 2013 година, но без да компенсира инфлацията, противно на предизборните обещания по този особено чувствителен въпрос, предаде Ройтерс.

През януари 2013 година увеличението на пенсиите от общия  режим ще бъде с 1 на сто, а пенсиите, по-ниски от 1000 евро, ще бъдат увеличени с 2 процента, съобщи правителствената  говорителка Сорая Соинс де Сантамария след заседание на Министерския съвет. Пенсиите не бяха индексирани и през 2012 година, докато инфлацията достигна 3 процента на годишна основа през ноември.

Преди това премиерът Мариано Рахой обеща да не пипа  пенсиите, за да изпълни целите за понижаване на бюджетния  дефицит от 9,4 на сто през 2011 година до 6,3 на сто тази година.

Испания е в дълбока рецесия, всеки четвърти испанец в трудоспособна възраст е бил безработен през третото тримесечие на годината. Правителството иска обаче да пести от разходи, за да намали нивото на нов дълг от 9,4% от БВП през 2011 г. до 2,8 на сто през 2014 г. За тази цел чрез увеличение на данъци и намаляване на разходите трябва да бъдат осигурени 150 млрд. евро. Само в сферата на здравеопазването консервативното правителство иска да спести 7 млрд. евро на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още