fallback

Гръцките банки трябва да участват в обратното изкупуване на ДЦК

„Патриотичен дълг“ на гръцките банкери е да гарантират успеха на операцията, заяви финансовият министър на страната Стурнарас

17:19 | 30.11.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцкият финансов министър Янис Стурнарас. Снимка: Ройтерс

Гръцкият финансов министър е провел разговори с водещи местни банкери във връзка с условията по договореното с международните кредитори обратно изкупуване на гръцки дълг в замяна на поредния транш по спасителната програма за страната, съобщава CNBC.

Финансовият министър Янис Стурнарас подчертава, че четирите водещи гръцки банки, които заедно държат правителствени ДЦК за около 17 млрд. евро, ще трябва да продадат всичко, въпреки че обратното изкупуване е обявено като „доброволно“.

„Патриотичен дълг“ на гръцките банкери е да гарантират успеха на операцията, която ще бъде проведена следващата седмица с помощта на близо 14 млрд. евро европейско финансиране, изтъква Стурнарас.

Размерът на операцията не е обявен, но представител на гръцкото правителство заяви, че ще трябва да достигне 30 млрд. евро, за да може дълговата тежест на страната да бъде понижена с 10 до 12% до 2020 г., както е договорено с Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ).

Обратното изкупуване, ако е успешно, ще гарантира около половината от необходимото редуциране на гръцката дългова тежест. Останалите съкращения ще бъдат осигурени чрез по-ниски лихвени проценти по заемите от институционалните кредитори и прогнозирания първичен излишък по гръцкия бюджет през 2014 г.

И все пак гръцките банкери не желаят да бъдат принуждавани да участват в сделката, тъй като това би отслабило балансите им и би обезсърчило местните инвеститори да участват в планираното рекапитализиране на сектора. Гръцките банки се нуждаят от 24 млрд. евро свеж капитал.

„Банките ще изгубят около 4 млрд. евро от операцията по обратно изкупуване на ДЦК, тъй като ще се наложи да продадат облигациите си при цена от около 33 цента за евро“, казва гръцки банкер.

Акциите на гръцките банки в Атина изгубиха средно 17%, след като схемата за обратно изкупуване беше обявена във вторник.

Около половината от възлизащите на 62 млрд. евро гръцки облигации, издадени миналия февруари при последното частично преструктуриране на гръцкия дълг, се държат от гръцки банки, пенсионни фондове, държавни институции и индивидуални инвеститори.

Следващата седмица агенцията за управление на дългове в Атина ще обяви детайли по схемата за изкупуване, която трябва да бъде приключена до 12 декември – ден преди финансовите министри от еврозоната да дадат зелена светлина за поредния спасителен транш в размер на 34 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:19 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още