fallback

Европейските индекси приключиха сесията с минимални изменения

Пазарните участници оцениха позитивно изказването на говорителя на Камарата на представителите в САЩ във връзка с преговорите за фискалната пропаст

19:21 | 28.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Сесията на основните европейски пазари приключи с минимални изменения на индексите, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 приключи сесията с повишение от 0,12% до 273 пункта. В Германия DAX добави 0,15% до 7 343 пункта, във Великобритания FTSE 100 се повиши с 0,06% до 5 803 пункта, а във Франция CAC 40 регистрира ръст от 0,37% до 3 515 пункта.

Пазарните участници оцениха позитивно изказването на председателя на Камарата на представителите в САЩ Джон Бейнър, че републиканците и Белия дом ще постигнат споразумение за избягването на т. нар. „фискална пропаст“.

„Чудесно е, че Бейнър направи подобен коментар, а инвеститорите стискат палци сделката да се осъществи“, коментира пред информационната агенция Майк Леноф от Brewin Dolphin Securities.

„Ако републиканците и демократите постигнат съгласие по принципните въпроси и оставят преговорите по подробностите за следващата година, това също би било голям напредък“, допълни той.

Днес президентът на САЩ Барак Обама ще се срещне с редица корпоративни лидери, сред които е и Лойд Бланкфейн, главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Group. Отделно Бланкфейн ще проведе среща с Джон Бейнър, а Обама – с Мит Ромни, на коят осъщо ще се дискутира фискалната пропаст.

Инвеститорите обаче се разочароваха от данните за пазара на имоти в САЩ, които бяха публикувани днес, тъй като в последните месеци статистиката даваше индикации за трайно възстановяване на сектора.

Американското търговско министерство съобщи, че продажбите на нови жилища са се понижили с 0,3% на месечна база през октомври. Икономисти, анкетирани от информационна агенция очакваха повишение от 0,3 на сто, след като през септември беше регистриран ръст на сделките с 0,8%.

Сред губещите се наредиха акциите на Metro, след като групата Haniel обяви, че ще редуцира дела си в най-големия търговец на дребно в Германия до 30% от от 34,18% през следващите 18 месеца.

Групата обяви също така, че планира да набере 150 млн. евро от продажбата на нестратегически активи, за да намали нетната си задлъжнялост. В тази връзка днес компанията продаде акции от търговеца на фармацевтични продукти на едро Celesio, чиито книжа също се наредиха сред губещите в европейската сесия.

С понижения приключиха още акциите на Swiss Life, Nokia Oyj, Raiffeisen Bank International AG, Banco Popolare и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:21 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още