fallback

Испания продаде краткосрочни ДЦК за над 4 млрд. евро

Страната, която вече изпълни емисионния си календар за годината, трупа резерв, след като се опитва да избегне европейската спасителна помощ

21:48 | 27.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Испания продаде съкровищни бонове за 4,09 млрд. евро, надвишавайки максималния планиран обем от 4 млрд., а разходите за финансиране на страната се понижиха, след като Еврогрупата се съгласи да облекчи условията по спасителната програма за Гърция, съобщава Bloomberg.

Финансовото министерство в Мадрид е продало 3-месечни ДЦК при средна доходност от 1,25% годишно спрямо 1,42% на аукциона от 23 октомври. Продадени са били и 6-месечни книжа при доходност от 1,67% спрямо 2,02% на предходния аукцион.  Презаписването на 3-месечната емисия е било 3,5 пъти, а на 6-месечната – 4,3 пъти. В предните аукциони търсенето превишаваше предлагането съответно 2,3 и 2 пъти. Испания вече изпълни емисионния си календар за годината, а в момента трупа финансов резерв за догодина, след като премиерът Рахой се опитва да избегне европейската спасителна помощ. Днешната сделка за дълга на Гърция понижи леко доходността по испанските дългосрочни облигации до 5,61% за базовата 10-годишна емисия от 5,62% вчера.

През юли доходността достигна рекордните 7,75%, преди президентът на ЕЦБ Марио Драги да обяви, че банката ще изкупува облигациите на задлъжнелите държави, които потърсят помощ от спасителния фонд за еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
fallback