fallback

Европейските акции реагираха умерено на сделката за дълга на Гърция

Новината за евентуално обратно изкупуване на дълг обаче срина книжата на водещи гръцки банки с над 10%

19:30 | 27.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Стария континент затвориха без ясна посока, след като Гърция договори нови дългови параметри със своите кредитори, но споразумението доведе до поевтиняване на книжата на гръцките банки поради слуховете, че то няма да е в тяхна полза, предава CNBC.

Британският FTSE 100 прибави 0,2% до 5 799 пункта, германският DAX се повиши с 0,6% до 7 338 пункта, а френският CAC 40 отстъпи с 0,03% до 3 500 пункта.

Европейският FTSEurofirst 300 index се покачи с 0,3% до ниво от 1 108 пункта, след като международните кредитори на Гърция договориха план за намаляване на дълга й с 40 млрд. евро и смекчиха изискването за понижаване на съотношението дълг/БВП от 120% на 124% до 2020 г. Финансовите министри от еврозоната и представителите на МВФ, които се срещнаха вчера в Брюксел, отказаха да отпишат част от заемите, отпуснати на Гърция, но се споразумяха за пакет от мерки, които да направят дълга на страната устойчив. Мерките включват удължаване падежите на заемите, понижаване на лихвите и схема за обратно изкупуване на дълг.

Ръководителят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви, че на 13 декември Гърция ще получи транша от 34,4 млрд. евро, който чака от юни насам.

Новината за обратно изкупуване на гръцки дълг обаче повлия много негативно на местните банки, които се смята, че ще бъдат засегнати сериозно от операцията.

Акциите на финансовите институции, които държат големи количества гръцки дълг, спаднаха с над 10% - EFG Eurobank (-15,8%), Piraeus (-12,5%), Alpha (-12,4%), National Bank of Greece (-11,1%). Това понижи основния борсов индекс в Атина с 1,3%.

Извън Гърция обаче банковият сектор бе сред най-печелившите на европейските борси. Акциите на британската Royal Bank of Scotland поскъпнаха с 3,6%, след като препоръката за книжата й бе повишена от UBS на „купува” от неутрална, след като Марк Карни бе посочен за наследник на Мървин Кинг начело на Английската централна банка.

Акциите на Credit Suisse прибавиха 1,4%, след като JP Morgan повиши очакванията си за цената им. Излезе информация и че банката планира съкращения на персонал в лондонското си инвестиционно поделение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:23 | 19.08.22 г.
fallback