fallback

Монти призова Камерън да проведе референдум за оставане в ЕС

Италианският премиер смята, че бизнесът във Великобритания ще спечели колебаещите се гласове за проевропейската кауза

13:07 | 27.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Италианският премиер Марио Монти. Снимка: Ройтерс

Италианският премиер Марио Монти публично призова Дейвид Камерън да проведе референдум по „фундаменталния въпрос“ дали Великобритания трябва да остане в Европейския съюз (ЕС), съобщава Financial Times.

В коментар, който ще усложни отношенията на Камерън с евроскептиците в собствената му партия, Мари Монти изтъква, че провеждането на един недвусмислен референдум е най-добрият начин за справяне с „британския проблем“.

„В Европа има хора, които ще се почувстват по-добре, ако Великобритания напусне съюза. Някои французи споделят това виждане“, коментира Монти. „Убеден съм, че трябва да постигнем компромис с британците“.

„В определен момент – аз разговарях с Дейвид Камерън за това преди седмица – Великобритания трябва да попита своя електорат, не дали са съгласни с последните промени в европейското законодателство, а дали искат да останат в Европейския съюз (ЕС) или не“, допълва той.

Съветът, който Монти дава на Камерън илюстрира опасенията за британското бъдеще в Съюза.

Според последните проучвания на общественото мнение мнозинството британци искат страната им да напусне ЕС. Проучване на ComRes, поръчано от британския Independent, разкрива, че 54% от британците искат да напуснат Съюза, но страната им да запази тесни търговски връзки с общността.

Макар Камерън да намекна, че би приветствал референдум за ново „споразумение“ между Великобритания и все по-интегрираната еврозона, британският премиер подчертава, че той иска Лондон да запази членството си.

Засега британският премиер не се поддава на натиска от някои съпартийци в Консервативна партия за провеждането на подобен референдум.

От своя страна Монти прогнозира, че бизнесът на Острова ще спечели колебаещите се гласове за проевропейската кауза. „Сигурен съм, че на този етап, и при толкова фундаментално важен въпрос, британските банков, финансов и индустриален сектори ще се застъпят за оставането на страната в ЕС“, посочва Монти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още