fallback

Европейските инвеститори предпочетоха да изчакат решението за Гърция

Надеждата е, че проблемът с дълговете на Атина ще бъде консервиран до изборите в Германия през есента на 2013 г., коментира анализатор

19:35 | 26.11.12 г.

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Фондовите пазари в Европа изгубиха позиции в понеделник поради опасенията за изхода от третата среща на министрите от Еврогрупата, посветена на устойчивостта на гръцкия дълг и решението за поредния транш по спасителната програма за страната, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се раздели с 0,49% до 272 пункта след най-доброто си седмично представяне за последната година, приключило в петък.

Сесията на Wall Street също стартира със загуби.

„Гърция все още е в фокус със срещата на финансовите министри днес“, казва Кейт Бауман, анализатор на Hargreaves Lansdown.

„Реакцията на пазарите като цяло обаче вече е калкулирана. Инвеститорите са обнадеждени, че ще имаме някакво споразумение, ако не днес, то поне до края на седмицата“, допълва тя.

„За да се постигне устойчивост на гръцкия дълг, се обсъждат серия мерки, включително понижаване на лихвите, обратно изкупуване на гръцки облигации и компромис с Международния валутен фонд (МВФ) за редуцирането на дълговата тежест на страната до 120% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2022 г., вместо през 2020 г.“, коментират анализатори на Société Générale.

„Въпреки че има добър шанс за постигане на споразумение в понеделник, според нас е малко вероятно, че с него ще бъде постигната устойчивост на гръцките финанси освен на хартия. Надеждата обаче е, че проблемът с дълговете на Гърция ще бъде консервиран до есента на 2013 г., когато ще бъдат проведени изборите в Германия“, допълва те.

Европейските инвеститори обърнаха внимание и на Испания, където каталунски сепаратистки партии спечелиха местните избори в неделя.

Barclays PLC се раздели с над 5,5%, след като Qatar Holding обяви, че е продал последните си варанти в британската банка, въпреки че задържа 6,7 процентния си дял в институцията.

Royal Bank of Scotland Group PLC и HSBC Holdings PLC също изгубиха позиции.

FTSE 100 в Лондон се раздели с 0.56% до 5787 пункта.

Френският CAC 40 се понижи с 0,79% до 3501 пункта като BNP Paribas SA изгуби над 1,5%.

DAX 30 във Франкфурт се раздели с 0,23% до 7292 пункта. Акциите на Deutsche Bank AG се понижиха с близо 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:27 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още