fallback

Срещата на върха в Брюксел приключи без решение за бюджета на ЕС

Ангела Меркел заяви, че изпитва симпатия към Камерън и неговата позиция, но не и повече, отколкото към всички останали

20:29 | 23.11.12 г. 10

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Срещата на върха в Брюксел приключи без споразумение за бюджета на общността за 7-те години до 2020 г., съобщава BBC.

Нова среща, вероятно в началото на следващата година, ще бъде насрочена с надеждата, че дотогава различията между европейските столици ще бъдат преодолени.

Президентът на европейския съюз Херман Ван Ромпой заяви, че е убеден в постигането на сделка до началото на следващата година.

След часове на разговори различията между богатите и бедните страни в общността се оказаха твърде големи за постигането на компромисно споразумение.

Лондон настоява настоящите нива на разходи да бъдат замразени.

Икономическата криза изостри различията между европейските страни до крайност, коментира Крис Морис, кореспондент на BBC в Брюксел.

Ван Ромпой размести перата в първоначалното си предложение за бюджет по време на срещата, но не отстъпи от общата сума в размер на 973 млрд. евро.

Бюджетът на Ван Ромпой е неприемлив за редица страни, не само за Великобритания, коментира британският премиер Дейвид Камерън.

„Посланието ни е: няма да ограничаваме националните си бюджети само, за да дойдем тук и да одобрим огромно разширяване на европейските разходи“, изтъква той.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че изпитва симпатия към Камерън и неговата позиция, но не и повече, отколкото към всички останали, участващи в дискусията.

Президентът на Литва Далия Грибаускайте коментира, че атмосферата на срещата е била „изненадващо добра, тъй като различията в мненията са били толкова големи, че на практика не е имало, какво да бъде обсъждано“.

Първоначално Европейската Комисия (ЕК) настояваше за бюджет от 1,025 трлн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:55 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още