fallback

Добрият старт на Wall Street подкрепи европейските индекси

Stoxx Europe 600 приключи седмицата с ръст от 4%

19:41 | 23.11.12 г.

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските индекси се повишиха в петък след силния старт на Wall Street и изненадващо добрите новини от Германия – знак, че забавянето на най-голямата европейска икономика вероятно е временно, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 нарасна с 0,6% до 273 пункта след 4 поредни дни на печалби. Индексът приключи седмицата с ръст от 4%. Миналата седмица паневропейският индекс изгуби 2,7%.

Сесията все пак се оказа доста волатилна. „Много трейдъри са под напрежение, тъй като обемите са ниски, а маржовете са чувствително занижени. Инвеститорите не са склонни да поемат повече рискове и очакват края на годината“, коментира Предраг Дукич от CM Capital Markets в Мадрид.

Днес базираният в Мюнхен Ifo институт обяви, че индексът, проследяващ бизнес климата в страната, базиран на проучване, проведено сред 7000 мениджъри, е нараснал до 101,4 пункта от 100 пункта през октомври – първи ръст за последните 8 месеца.

Неочаквано позитивният резултат подкрепи еврото, което се изкачи над 1,29 долара.

„Германската икономика отново ни изненада приятно. Имаше данни, които ни казваха точно обратното, но според мен германците се справят доста добре и догодина ще продължат да ни изненадват. Това са добри новини за Европа“, допълва Дукич.

Германският  DAX 30 се повиши с 0,89% до 7309 пункта.

Признаци за икономическо възстановяване се наблюдават и в други страни от еврозоната. Бизнес доверието във Франция през ноември също се повиши, след като президентът на републиката Франсоа Оланд представи планове за данъчни облекчения за бизнеса от началото на 2013 г.

CAC 40 във Франция нарасна с 0,87% до 3529 пункта.

В началото на следващата седмица вниманието на инвеститорите отново ще се насочи към Гърция, тъй като в понеделник финансовите министри от еврозоната се очаква да се споразумеят за план за устойчивото управление на гръцкия дълг – стъпка необходима за отпускането на следващия транш по спасителната програма за страната.

Във великобритания  FTSE 100 се повиши с 0,49% до 5819 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:29 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още