fallback

Dax продължава победния си марш

Водещите европейски фондови борси се закотвиха на зелена територия

20:22 | 22.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В надеждата за глобално икономическо възстановяване в четвъртък инвеститорите посегнаха смело към европейските акции. Те основаха оптимизма си на положителни икономически данни от Китай и еврозоната, докато пазарите в Съединените щати са затворени заради Деня на Благодарността.

В края на деня водещият германски индекс Dax приключи сесията с ръст от 0,84% до 7245 пункта. В Париж индексът САС 40 нарасна с 0,60 на сто до 3498,22 пункта, което е четвъртата поредна сесия на покачване, благодарение на окуражаващ икономически показател за Китай и с надеждата да бъде постигнато съгласие за Гърция в понеделник. В Лондон FTSE 100 приключи сесията с ръст от 39 пункта (0,68%) до 5791,03 пункта.

„Имаше много притеснения за перспективите за световния икономически растеж", каза капиталовия стратег Робърт Паркс от HSBC Securities. "На фона на това всяко подобрение при китайските данни е добре дошло“.

Производственият сектор в Китай е продължил да се разширява през ноември. Предварителните резултати от проучване на HSBC и Markit Economics показват, че индексът, който измерва очакванията на мениджърите в производството, е нараснал до 50,4 пункта, след като в последно време макроикономическите данни указаха солиден ръст на кредитирането и ръст на експорта, което сигнализира икономически растеж.

„Все пак от настоящото възстановяване трябва първо да се облагодетелстват най-вече китайските компании", пише Томас Гицел, икономист в VP Bank, в изявление. „Но големите страни-износителки като Германия рано или късно също ще се възползват от увеличаването на поръчките от Китай".

Лидер във първата германска борсова лига – Dax, бе Commerzbank, чиито акции поскъпнха с 6,5%. На парижката борса книжата на Air France поскъпнаха с 2,6%, а в Лондон акциите на компанията-майка на British Airways - IAG, натрупа 1,6% към стойността си. Акциите на двата нискотарифни превозвача Ryanair и EasyJet спечелиха по 1,3%.

В Лондон изпъкнаха и акциите на пивоварната компания SABMiller с ръст от 6,9%. Вторият по-големина производител на бира, в чието портфолио влизат марките Pilsner Urquell и Miller Genuine Draft, отчете стабилен ръст на приходите и печалбата благодарение на добрия си бизнес в Африка и Латинска Америка. Конкурентът и лидер в света Anheuser-Busch Inbev отчете на борсата в Брюксел ръст в цената на акциите от 0,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:39 | 12.09.22 г.
fallback