fallback

Вече 7 държави заплашват с вето бюджета на ЕС

Латвия и Италия също са недоволни от финансовата рамка до 2020 г.

14:07 | 22.11.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Латвия и Италия се присъединяват към държавите от Европейския съюз (ЕС), които заплашват да наложат вето на бюджета на Еврообщността, съобщи онлайн изданието EurActiv.com.

Така страните, недоволни от проектобюджета стават седем, като останалите са Австрия, Великобритания, Дания, Румъния и Швеция.

 “Ако нашите интереси бъдат напълно пренебрегнати, не изключваме тази възможност, да се възползваме от право на вето”, коментира латвийският премиер Валдис Домбровскис пред Latvian Independent Television (LNT).

В момента Латвия получава 35% от средните за ЕС земеделски субсидии, като страната настоява размерът им да достигне 80 на сто от средноевропейските. В проектобюджета обаче е предвидено те да достигнат 53%.

Това разгневи земеделските производители от прибалтийския регион и недоволни фермери от Латвия, Литва и Естония протестират днес в Брюксел.

Италия пък заплашва да блокира евробюджета за следващия програмен период, ако той е “вреден за италианските граждани, не е балансиран и не отговаря на критериите за солидарност и ефективност”, съобщи министърът по европейските въпроси на страната Енцо Моаверо Миланеси.

По-рано този месец Австрия също заплаши с вето, ако бъдат намалени земеделските субсидии.

Реалната заплаха обаче идва от Великобритания, чийто премиер Дейвид Камерън първи изрази несъгласието си с финансовата рамка на ЕС. Камерън настоява разходите в бюджетът до 2020 г. да бъдат реално намалени, както и вноската на страната му.

Лидерите на 27-те страни от блока отново ще се срещнат днес в Брюксел, за да обсъдят бюджета за периода 2014-2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:02 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още