fallback

Европейският бизнес ще има достъп до по-евтин дървен материал от Русия

През 2007 година Русия въведе мита върху износа на дървесина в опит да стимулира обработвателната си индустрия

22:35 | 21.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейският парламент одобри споразумение с Русия, което предвижда достъп на представители на различни индустрии до по-евтин дървен материал, съобщават от пресцентъра на ЕП.

По силата на споразумението Москва ще намали износните мита за смърч и бор. Те вече ще бъдат съответно 13% и 15%. За износа на дървен материал извън определените квоти обаче митата са 80%.

Споразумението предвижда още, че европейските власти ще могат да разпределят квотите за внос на руска дървесина в съответствие с вътрешните си процедури.

Русия е най-големият доставчик на дървен материал за ЕС – над 60% от вносната дървесина идва именно от руски компании. След 2007 година обаче вносът намаля с 80% като причината бяха митата, които въведе руското правителство в опит да стимулира обработвателната си промишленост.

Статистиката показва, че до 2007 година стойността на вноса на дървен материал от Русия е общо 2,54 млрд. евро, а през 2011 година спада до 1,51 млрд. евро. Основно дървесината се използва от предприятията, произвеждащи пулп и от хартиената индустрия като цяло.

От промяната ще се възползват основно от Финландия, за която отива почти половината от руския внос на дървесина. Ползи ще усетят още Латвия, Литва, Естония, Швеция, Германия и Полша.

Преговорите за митата на дървения материал бяха част от преговорите за влизането на Русия в Световната търговска асоциация (СТО). 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:49 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още