fallback

Оптимизъм обхвана европейските борси

Пазарните участници очакват споразумение за Гърция и прекратяване на огъня в Близкия Изток

19:19 | 20.11.12 г. 2

Европейските акции приключиха сесията с повишения заради спекулациите, че финансовите министри на държавите от еврозоната ще постигнат споразумение за финансирането на Гърция, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 нарасна с 0,3% до 269 пункта. В Германия DAX 30 отбеляза повишение от 0,69% до 7 173 пункта, във Великобритания FTSE 100 регистрира ръст от 0,18% до 5 748 пункта, а във Франция CAC 40 добави 0,65% до 3 462 пункта.

Пазарните участници повишиха настроенията си заради оптимизма, че скоро ще бъде прекратен конфликтът между Израел и Ивицата Газа.

“Пазарите се възстановиха заради съобщенията, че огънят в региона ще бъде прекратен”, коментира за информационната агенция Стефан Еколо, главен стратег за Европа в Market Securities в Лондон.

“Има възможност да се постигне споразумение и за Гърция на днешната среща на финансовите министри на страните от еврозоната, което също подкрепи акциите”, допълни Еколо.

Министрите дискутират как да бъде запълнен финансовият недостиг в гръцките сметки. Сред обсъжданите варианти е и понижаването на лихвите и удължаването на сроковете за изплащане на спасителните заеми, които международните кредитори отпуснаха на Гърция.

Миналата седмица Еврогрупата постигна принципно споразумение да даде 2 години отсрочка на Атина за постигането на договорените фискални цели и свиването на дълга до устойчиви нива. Международният валутен фонд (МВФ) обаче не се съгласи с предложението.

Преди началото на днешната среща председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер изрази надежда, че споразумение все пак ще бъде постигнато.

Междувременно президентът на Египет Мохамед Мурси съобщи, че до часове международните усилия за спирането на огъня в Близкия Изток ще дадат резултати.

Доклад за жилищния пазар в САЩ също повиши настроенията на пазарите. Данни на американското търговско министерство показаха, че началното жилищно строителство в страната е нараснало с 3,6% през октомври на годишна база, с което е достигнало 4-годишен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:29 | 06.09.22 г.
fallback