fallback

Добрите новини за еврозоната дойдоха от Ирландия

Страната е давана като пример за успешно свършена работа

13:35 | 17.11.12 г.

Инвеститорите, които тази седмица търсеха добри новини за еврозоната, вероятно са останали приятно изненадани – Ирландия стана първата държава от еврозоната, като изключим Естония, която се радва на позитивно рейтингово действие от страна на голяма агенция за кредитен рейтинг, пише FT.

Изданието припомня, че Fitch повиши перспективата пред кредитния рейтинг на страната от “негативна” на “стабилна”, като запази оценката си на ниво ВВВ+.

Действието на агенцията действително е повече от скромно, но пък приближава Ирландия до момента, в който тя ще се завърне на пазарите, след като догодина изтече срока на действие на спасителната програма за страната.

Новината за промяната на перспективата пред рейтинга на Ирландия идва в момент, в който се засилиха призивите за свиване на дълговете. Същевременно се увеличава и социалното напрежение в периферните държави от еврозоната.

На този фон лидерите на държавите от европейската валутна общност и Международният валутен фонд (МВФ) искат да показват Ирландия като пример за успешно свършена работа. Страната вече успешно тества апетитите за краткорсочен дълг, като следващата стъпка ще е да емитира по-дългосрочни доларови облигации, коментира Донъл О’Махони, глобален стратег на Davy stockbrokers.

Същевременно се подобряват и икономическите перспективи пред Ирландия, като страната е давана за пример дори в САЩ с надеждата Вашингтон да се вгледа по-внимателно в нейните постижения.

Страната се върна към растеж и се очаква тази година БВП да регистрира повишение от 0,9%, а догодина – 1,5%. Връщането на доверието пък ще подпомогне преструктурирането на банковия дълг.

Притеснително обаче остава високото ниво на задлъжнялост на страната. Продължава и прилагането на икономии, а силната й зависимост от експорта предполага, че са възможни и други икономически шокове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:53 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още