fallback

Напрежение обхвана европейските пазари

Пазарните участници чакат резултатите от преговорите за преодоляването на фискалната пропаст в САЩ

19:17 | 16.11.12 г.

Европейските акции поевтиняха до тримесечен минимум заради преговорите за преодоляването на “фискалната пропаст” в САЩ, предаде Bloomberg.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 1% до 262 пункта, което е най-ниско ниво от 2 август. Индексът е изтрил над 4 на сто откакто Барак Обама отново спечели президентските избори в САЩ и пазарните участници насочиха вниманието си към фискалните проблеми на Вашингтон.

В Германия DAX 30 се понижи с 1,31% до 6 951 пункта, във Великобритания FTSE 100 отписа 1,26% до 5 606 пункта, а във Франция CAC 40 изтри 1,19% до 3 342 пункта.

В САЩ вече започнаха преговорите между Барак Обама и Конгреса за планираните увеличения на данъците за богатите и съкращенията на публичните разходи.

Преди срещата, която ще се провежда при закрити врата, американският президент коментира, че в тази ситуация най-важното е “да покажем, че сме в състояние да си сътрудничим и да постигнем труден компромис”.

“Ако президентът и законодателите не постигнат споразумение в следващите дни, пазарите ще са изправени в ситуация, подобна на миналогодишната, когато демократи и републиканци спореха за тавана на дълга”, коментира пред информационната агенция Джон Пласард, вицепрезидент на Mirabaud Securities.

Той прогнозира, че споразумение ще бъде постигнато в последния момент, каквото е и всеобщото очакване, но дотогава пазарите ще бъдат изключително нервни.

Същевременно ракетните удари, които си разменят в последните дни Израел и групата Хамас, която контролира Ивицата Газа, също нагнетиха напрежението на пазарите.

Ескалиращото насилие допълнително ще отслаби и без това нестабилния регион, който още се тресе от гражданската война в Сирия.

Великобритания и Германия застанаха на страната на Тел Авив и призоваха Хамас да спре с ракетния обстрел. Египет обаче очаквано подкрепи Ивицата Газа, а междувременно Израел привика 16 хил. резервисти и като че ли се готви за война.

Напрежението в региона веднага се отрази и на цената на петрола, която се покачва на стоковата борса в Ню Йорк. “Насилието там не помага на никого. Всякакъв вид напрежение в региона ще вдигне отново цената на петрола, което ще се отрази негативно на растежа”, коментира Ричард Бонър-Морис, който оглавява Newscape Capital Group в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:25 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още