fallback

Fitch: Гърция реално има нужда от време за дълга

Страната изпълни своята част от сделката, сега топката е в ръцете на Еврогрупата, коментира изпълнителният директор на агенцията

18:20 | 16.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Протест срещу мерките за бюджетни икономии в Солун, 15 ноември. Снимка: Ройтерс

Директорът на Fitch Ratings Дъглас Ренуик подкрепи решението на европейските лидери да предоставят на Гърция повече време за изпълнение на заложените фискални цели, съобщава Bloomberg.

Той изтъква, че подобен подход може да се приложи и за други страни, поискали международна подкрепа.

„Трябва да сме реалисти за това, от колко точно време се нуждае Гърция“, казва Ренуик. „Ако се вгледаме, с колко са успели да понижат дълговите си нива през последните 3 години, всъщност е постигнато доста. Те стартираха от много слаба позиция“.

По-рано тази седмица се разрази спор между Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС) по въпроса за условията по сделката за Гърция, която гарантира на страната 2-годишна отсрочка за изпълнението на заложените цели.

Ренуик обаче прогнозира, че на срещата следващата седмица в Брюксел сделка ще бъде постигната

„Гърция изпълни своята част от сделката. Гласува бюджет, което от политическа гледна точка беше много трудно“, коментира Ренуик. „Топката сега е в ръцете на Еврогрупата. Те трябва да решат, как да направят тази програма отново устойчива“.

„Нещо повече, ние трябва да разгледаме възможността за разширяване на програмата и за други страни“, допълва той.

Лагард отказва да прогнозира изхода от срещата в Брюксел на 20 ноември. Тя изтъква, че цел на МВФ е Гърция да си възвърне достъпа до облигационите пазари, колкото може по рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:23 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още