fallback

Италия набра 5 млрд. евро чрез емисии краткосрочни и дългосрочни ДЦК

Устойчивостта на италианския облигационен пазар се дължи на програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ, коментира анализатор

17:49 | 14.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Протест срещу социалната политика на италианското правителство в Рим. Снимка: Ройтерс

Италия продаде 3-годишни облигации при най-ниската доходност за последните 2 години, съобщава Bloomberg.

Финансовото министерство в Рим се възползва и от нарастващото търсене за италиански облигации с матуритет от над 15 години.

Министерството продаде 3-годишни облигации за 3,5 млрд. евро при доходност от 2,64%, която е по-малка от достигнатите 2,86% при подобен аукцион на 11 октомври. Бяха продадени също и облигации за 1,5 млрд. евро с матуритет през 2023 г. и 2029 г. – първата продажба на италиански ДЦК с матуритет над 15 години от май 2011 г.

През последните месеци чуждестранните инвеститори се завръщат на италианския облигационен пазар, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обеща да направи каквото е необходимо, за да защити еврото и малко по-късно предложи да купува облигации на изпитващи затруднения страни от еврозоната.

Откакто Драги направи своето обещание на 26 юли, доходността по 10-годишните италиански облигации се понижи с над 160 базисни пункта.

„Устойчивостта на италианския облигационен пазар към променливите настроения на инвеститорите е забележителна и е изцяло следствие от програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ“, казва Николас Спиро, изпълнителен директор на Spiro Sovereign Strategy в Лондон.

„Това е най-дългият период на сравнително спокойствие на италианския облигационен пазар от юли 2011 г.“, допълва той.

Доходността по 10-годишните италиански облигации остана без промяна при около 4,96%, с което спредът им спрямо еквивалентните германски бонове се задържа на 361 базисни пункта.

„Начинът, по който инвеститорите приемат Италия, се променя“, казва Марио Спиро, инвестиционен директор на Schroders Private Banking в Милано. „Спредът между италианските и германските облигации все още е неоправдано висок, ако погледнете фундаментите ни. Той трябва да е под 300 пункта“.

Облигациите с матуритет през 2023 г. и 2029 г. бяха продадени при доходност от 4,81% и 5,33% съответно.

Съотношението търсене-предлагане за по-краткосрочната от двете емисии достигна 1,51 пъти, а за облигациите с матуритет през 2029 г. - 1,48 пъти. При 3-годишните облигации презаписването бе 1,5 пъти спрямо 1,67 пъти миналия месец.

Аукционът беше проведен, след като вчера финансовото министерство продаде едногодишни облигации за 6,5 млрд. евро, за да си помогне при обслужването на достигащи матуритет дългове в четвъртък. През декември Рим трябва да погаси 18,7 млрд. евро дълг.

През 2013 г. Италия ще продаде облигации за 410 млрд. евро, което е с 60 млрд. евро по-малко, отколкото през тази година, заяви директорът на италианската дългова агенция Мария Каната.

През май догодина Италия ще проведе избори, изходът от които е несигурен, а вероятността за достигане на стабилно проевропейско парламентарно мнозинство – малка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още