fallback

Allianz: Ниските лихви доведоха до балон при държавните облигации

Надяваме се, че най-късно до две години лихвите ще се повишат, в противен случай вървим към балон при акциите, посочва мениджър на застрахователя

20:57 | 13.11.12 г. 5
Автор - снимка
Създател

Най-големият европейски застраховател Allianz обяви, че ниските лихви са довели до балона на пазара на ДЦК и могат да сторят същото и на пазара на акции, ако централните банки не затегнат монетарната политика, пише Bloomberg.

“Имаме балон при германските държавни облигации, след като централните банки наводниха пазарите с ликвидност”, коментира Максимилиан Цимерер, член на мениджърския борда на Allianz. „Надяваме се, че най-късно до две години лихвите ще се повишат, в противен случай вървим към балон при акциите”, посочва той.

Доходността по немските и швейцарските 2-годишни ДЦК стана отрицателна през юли, след като инвеститорите потърсиха убежище в тях на фона на безпокойството относно евентуален общ спасителен план за еврозоната. В края на юли доходността по 2-годишните германски облигации бе -0,09%, а в момента е -0,04%.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги отпусна на финансовите институции заеми за над 1 трлн. евро от миналия декември насам, като им обеща неограничено евтино финансиране. 

Цимерер заяви, че отделът за управление на активи на Allianz диверсифицира инвестициите на застрахователя, за да понижи риска. Намален е бил делът на немските ДЦК след спада в доходността им, както и на облигациите на Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания, за сметка на инвестиции извън еврозоната.

През следващите пет години Allianz asset management ще увеличи инвестициите, свързани с недвижимите имоти до 30 млрд. евро от сегашните 20 млрд., тъй като възвръщаемостта при този клас активи изглежда по-добра.

Приносът на Allianz asset management към печалбата на застрахователя почти се е утроил през последните пет години, благодарение на Pacific Investment Management Co. (Pimco), управлявана от Мохамед Ел-Ериан и Бил Грос, която бе придобита преди около 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:59 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още