fallback

Европейските акции приключиха с повишения

Надеждите относно финансова сделка за Гърция надделяха над лошите икономически данни от Германия

19:27 | 13.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Спекулативното търсене и информациите относно споразумение за финансова помощ за Гърция изведоха на положителна територия акциите на Стария континент, въпреки неблагоприятните икономически данни от Германия, предава CNBC.

Британският FTSE 100 се повиши с 0,3% до 5 786 пункта, немският DAX прибави 0,1% до 7 174 пункта, а френският CAC 40 нарасна с 0,6% до 3 432 пункта.

Месечният индекс ZEW за икономическото доверие в Германия е спаднал до -15,7 пункта през този месец, спрямо -11,5 през октомври. Очакванията на анализатори бяха за -9,8 пункта.

Поредица от данни за немското стопанство през последните седмици засилиха усещането на икономистите, че страната започва да изпитва влиянието на европейската дългова криза, като според някои германската икономика върви към рецесия.

Опасенията, че дълговата криза може да се изостри бяха подновени от разгорелия се спор между МВФ и ЕС относно отсрочката за Гърция, въпреки че се заговори за еднократна помощ за задлъжнялата страна в размер на 44 млрд. евро.  Еврогрупата се споразумя да даде на Атина още 2 години за изпълнението на договорените с кредиторите фискални цели, но МВФ се противопостави. 

Акциите на германската E.ON спаднаха с над 10%, след като групата предупреди, че може да не успее да постигне прогнозираната печалба за 2013 г. поради отслабващото търсене на електричество в Европа.

E.ON отчете загуба за третото тримесечие заради обезценки при електроцентралите, но за първите 9 месеца на годината компанията има блестящи резултати заради сключеното споразумение с Газпром за промяна на условията по доставката на газ. 

Книжата на Vodafone се понижиха с повече от 3%, след като телекомът обезцени стойността на бизнеса си в Испания и Италия с 5,9 млрд. паунда, и намали финансовата си прогноза за тази година. Австрийската Wienerberger, най-големият производител на тухли в света, отчете ръст от 43% в продажбите през третото тримесечие. Резултатите на компанията са подкрепени от скорошното придобиване на производител на тръби, което компенсира спада в бизнеса с тухли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:35 | 25.08.22 г.
fallback