fallback

Пазарите в Европа останаха на червено въпреки облекчението около Гърция

За момента пазарите ще останат без особена промяна поради фактори, които не ни позволяват да изберем посока, коментира анализатор

19:21 | 08.11.12 г. 1

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Въпреки облекчението на инвеститорите след инфарктното гласуване на поредния пакет от мерки за бюджетни икономии в Гърция късно в сряда европейските пазари останаха на червено, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че икономическата перспектива пред еврозоната остава мрачна.

Както ЕЦБ, така и Английската централна банка (АЦБ) запазиха лихвените си проценти без промяна. оправдавайки очакванията на анализаторите.

Stoxx Europe 600 изгуби 0,17% до 271 пункта след волатилна сесия. В сряда индексът се понижи с 1,4%.

„Гласуването в Гърция е стъпка в правилната посока, въпреки че проблемите на страната далеч не са решени“, казва Кейт Боуман, анализатор на Hargreaves Lansdown, цитиран от MarketWatch.

„За момента пазарите ще останат без особена промяна. Несигурността около еврозоната не е изчезнала“, допълва той. „Съществуват фактори, които не ни позволяват да изберем посока“.

Представянето на европейските индекси в сряда остана слабо поради обезпокояващите икономически данни от Германия и опасенията около така наречената „фискална пропаст“, пред която е изправен Вашингтон.

Късно в сряда гръцкият парламент гласува пакет от бюджетни икономи, с което вероятно ще си осигури отпускането на поредния транш от спасителната програма за страната.

В САЩ първичните молби за помощи за безработни през изминалата седмица намаляха с 8 хил. до 355 хил., въпреки че данните може да са леко изкривени поради хаоса, предизвикан от урагана Санди.

Междувременно търговският дефицит в САЩ през септември се понижи с 5,1% поради възстановяването  на износа и по-слабия ръст на вноса.

Индексите на Wall Street също се търгуват на червено въпреки слабия ръст в самото начало на сесията.

ЕЦБ задържа основната си лихва на рекордно ниското ниво от 0,75%, докато АЦБ остави лихвата си на 0,5%.

На последвалата конференция на ЕЦБ Марио Драги заяви, че „фрагментацията“ на финансите в еврозоната продължава да е проблем, но че централната банка отчита по-слаб натиск на облигационните пазари след обявяването на програмата си за изкупуване на ДЦК.

Драги коментира, че ЕЦБ е готова да започне да купува облигации на нуждаещи се страни. В същото време той подчерта, че това зависи единствено от Испания и останалите нуждаещи се правителства.

DAX 30 във Франкфурт се радели с 0.39% до 7205 пункта.

CAC 40 в Париж изгуби 0.06% до 3408 пункта, въпреки че акциите на BNP Paribas SA се повишиха с близо 2%.

FTSE 100 в Лондон се понижи с 0,27% до 5776 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:07 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още