fallback

Шойбле: Кризата в еврозоната не е приключила

Еврото не е причината за кризата, а отговорът на проблемите, предизвикани от един глобализиран свят

17:53 | 08.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Шойбле: Европейските правителства трябва да не изпускат набраната инерция за създаване на по-силна валутна зона. Снимка: Ройтерс

Германският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди, че кризата в еврозоната не е приключила въпреки понижението на лихвите по държавните облигации на много финансово затруднени страни като Испания и Италия, предаде AFP, цитирана от БТА.

Шойбле отново изтъкна, че отговорът на европейската криза и обещанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) да направи всичко възможно, за да защити валутния съюз, са върнали доверието до известна степен, но то е крехко.

Той добави, че европейските правителства трябва да действат сега и да не изпускат набраната инерция за създаване на по-силна, по-интегрирана валутна зона. Шойбле заяви за пореден път, че еврото не е причината за кризата, а отговорът на проблемите, предизвикани от един глобализиран свят.

Пред ръководители на компании в Хамбург Шойбле подчерта: "Без еврото щяхме да бъдем много по-бедни." Той посочи още, че не се очаква споразумение за нова международна помощ за Гърция въпреки приетия план за икономии, информира AFP. Германският външен министър Гидо Вестервеле приветства приетия план на Гърция, като посочи, че "сигналът ще бъде чут в цяла Европа." Това, че гръцкият парламент прие нов план за икономии на стойност 18,1 милиарда евро до 2016 година е важно признание за необходимата политика за консолидация и реформи, посочи в съобщение Вестервеле. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:12 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още