fallback

Италия отхвърля идеята за създаването на „лоша банка“

Според страната подобна структура би усилила връзката между държавата и банките, разкрива Bloomberg

14:01 | 06.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Италианското министерство на финансите отхвърли идеята за създаването на т. нар. „лоша банка“ за неликвидни активи по примера на Испания, защото смята, че подобна структура би увеличила взаимовръзката между държавата и финансовите институции, съобщи Bloomberg, като се позовава на свои източници.

Според източниците в преговорите с членовете на италианското правителство относно създаването на банката са участвали най-малко трима консултанти по преструктуриране.

Банката би разполагала с активи на стойност между 30 и 100 млрд. евро, като идеята е да заменя невъзвръщаемите кредити с държавни облигации.

Тя не е получила подкрепа от властите и защото темпото на ръст на невъзвръщаемите кредити при местните банки продължава да остава в границите на очакваното от правителството.

По оценки на Международния валутен фонд в момента те представляват 10,7% от общата сума на отпуснатите кредити от италианските банки, а по този показател страната изостава единствено от Гърция и Ирландия. Властите на Апенинския полуостров обаче оценяват размера на „лошите кредити“ доста по-скромно – в рамките на 6%.

Неразрешените банкови проблеми може да се окажат сериозно препятствие за възстановяването на страдащата икономика на страната.

Според прогнозите на италианската статистическа агенция Istat, публикувани вчера, брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с 2,3% през тази година и с 0,5% през 2013 г.

Създаването на „лоша банка“ вече бе одобрено от испанското правителство, като в нея ще бъдат прехвърлени всички неликвидни активи на финансовите институции в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:16 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още