fallback

Загубите на дребните инвеститори в испанските банки няма да бъдат компенсирани

След спукването на жилищния балон някои испански банки си осигуриха свеж капитал, като предложиха на хиляди испанци рискови акции в замяна на депозитите им

09:55 | 06.11.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Испанците, които са инвестирали спестяванията си в рискови банкови акции, няма да могат да разчитат на средства от помощта за испанските финансови институции, за да покрият загубите си, предаде Ройтерс.

Информационната агенция припомня, че след като преди около пет години се спука жилищният балон в Испания, някои от банките, които имаха сериозни експозиции към сектора на имотите, си осигуриха свеж капитал, като убедиха хиляди дребни инвеститори да обменят спестяванията си за високорискови привилегировани акции.

Съгласно условията на европейските партньори на Испания обаче загубите на тези инвеститори няма да бъдат покрити със средства от спасителната помощ до 100 млрд. евро, която се предвижда за банките в страната.

Информацията беше потвърдена от еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуня, който посочи, че тези инвеститори могат да бъдат компенсирани само от испанското правителство.

Това предизвика нова вълна от обществено недоволство в страната. Юристи пък прогнозират, че съдилищата в Испания буквално ще бъдат задръстени от искове за милиони евро на „изгорели“ инвеститори.

Според актуалните оценки на централната банка на Испания „токсичните“ активи на финансовите институции в страната са на стойност 184 млрд. евро. Независимият одит оцени, че банките имат нужда от 60 млрд. евро допълнителен капитал, за да бъдат оздравени.

Същевременно „лоши“ активи на стойност 90 млрд. евро ще бъдат трансферирани към „лошата банка“, която Испания трябва да изгради съгласно договорките с европейските власти в замяна на спасително финансиране за банковия сектор в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:20 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още