fallback

Препоръчват Португалия да намали разходите по обслужването на спасителния заем

От Икономическия и социален съвет на страната смятат, че правителството в най-скоро време трябва да предоговори лихвите по заема

19:15 | 05.11.12 г. 2

Португалия трябва да намали разходите по обслужването на спасителния заем, който страната получи от европейските си партньори и Международния валутен фонд (МВФ), за да се намери по-добър баланс между икономиите и политиките по насърчаването на растежа.

Това препоръча португалският Икономически и социален съвет, в който участват бизнес асоциации, граждански групи и синдикални организации, цитиран от CNBC.

“Опасяваме се, че страната навлиза все по-дълбоко в болезнени икономически процеси, без никаква корекция”, коментира пред журналисти Жозе Силва Пенеда, председател на Икономическия и социален съвет в Португалия.

По думите му правителството в Лисабон е длъжно да се консултира със съвет за политиките, свързани с пазара на труда. Същата позиция днес той изказа пред парламента на страната, пред който представи доклад за бюджета.

През септември международните кредитори на Португалия дадоха на управляващите в страната повече време за постигането на договорените фискални цели в замяна на спасителното финансиране.

Според Жозе Силва Пенеда обаче страната трябва отново да предоговори сроковете с европейските власти и МВФ, както и да намали лихвените нива, на които ще връща заема.

“Имаме нужда от повече баланс между строгите политики за икономии и политиките за растеж, както и от нови мерки в подкрепа на създаването на работни места”, коментира Пенеда.

“Препоръчваме тези преговори да се проведат възможно най-скоро, за да бъдат отразени в бюджета за 2013 г.”, допълни още той.

Целта на Португалия е бюджетният дефицит през настоящата година да падне до 5% от брутния вътрешен продукт (БВП), а през следващата – до 4,5%.

Миналата година страната успя да постигне поставената цел за 5,9% дефицит, но благодарение на еднократния ефект от прехвърлянето на пенсионните фондове на банките към държавата.

Икономисти се опасяват, че базовият сценарий на правителството за растежа за тази и следващата година няма да се реализира. Очакванията са кабинета са, че през тази година БВП ще се свие с 3%, а догодина - с 1%, докато анализатори предупреждават, че спадът ще бъде много по-сериозен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:26 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още