fallback

Шойбле: САЩ и Япония също са отговорни за икономическата стабилност

Устойчив икономически растеж не може да се гради върху планина от дългове, каза финансовият министър на Германия преди срещата на Г-20 в Мексико през уикенда

13:23 | 02.11.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

САЩ и Япония трябва да споделят с Европа отговорността за осигуряването на глобалната икономическа стабилност.

Това коментира германският министър на финансите Волфганг Шойбле, с което сигнализира, че предстоящата среща на Г-20 няма да се фокусира само върху кризата в еврозоната, предаде Ройтерс.

Финансовите министри и централните банкери на 20-те най-силни икономики в света ще се съберат през почивните дни в Мексико, отбелязва агенцията.

Шойбле коментира в интервю за Ройтерс, че водещите икономики трябва да приложат структурни реформи и да продължат с фискалната консолидация, за да спечелят отново доверието на пазарите и да се върнат към устойчив растеж.

Финансовият министър на Германия не иска двудневната среща да се фокусира единствено върху проблемите в еврозоната. Той посочва, че лидерите на водещите икономики в света трябва да обсъдят и другите наболели проблеми – т. нар. „фискална пропаст“ в САЩ (предстоящото увеличаване на данъците и съкращаването на публичните разходи от 2013 г., което е регламентирано в американското законодателство) и дългът на Япония.

„САЩ и Япония носят същата отговорност за установяването на стабилността, колкото и ние европейците“, коментира Волфганг Шойбле.

„Г-20 трябва да подходи решително и отново да спечели доверието на инвеститорите чрез осъществяването на структурни реформи и прилагането на устойчиви фискални политики. Това е най-важната предпоставка за укрепването на глобалната икономика“, допълни той.

„Без фискална консолидация и реформи рискуваме по-нататъшна загуба на доверие и още по-слаб растеж. Устойчив икономически растеж не може да се гради върху планина от дългове“, каза още финансовият министър на Германия.

Волфганг Шойбле продължава да поддържа твърдата си позиция спрямо Гърция, но се изказва ласкаво за Испания. По думите му Мадрид е на „правия път“ и има достатъчно знаци, които го подсказват.

Той също така изрази надежда, че скоро ще има възможност проблемните банки да се рекапитализират директно със средства от постоянния спасителен фонд на еврозоната.

Германският финансов министър посочи също така, че не вижда опасност от отлагане на споразумението Базел ІІІ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:23 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още