fallback

Водещият борсов индекс в Атина се сви с 6 процента

Гърция и ураганът „Санди“ парализираха европейските борси в началото на седмицата

19:45 | 29.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индексът Athex на Атинската фондова борса днес следобед се срина с близо 6 процента заради силното поевтиняване на акциите на банковите дружества, предизвикано от опасенията на инвеститорите от забавянето в тяхното рекапитализиране, което  пък е обект на преговорите между правителството на страната и  Тройката кредитори на Атина, предаде Ройтерс.

Athex се понижи с 5,88 на сто днес следобед малко преди закриването. Спадът на стойността на книжата на банките бе 14,59 на сто.

Очаква се в сряда финансовият министър Янис Стурнарас да представи на колегите си от еврозонота целия пакет с рестриктивни мерки на стойност 13,5 млрд. евро, от който ще зависи отпускането на следващия транш от международната финансова помощ за Атина в размер на 31,5 милиарда евро.  

С предимно низходяща тенденция на основните индекси приключи търговията и на водещите европейски фондови борси на фона на спирането на търговията на Wall Street заради урагана Санди, предаде MarketWatch. В Париж CAC 40 приключи сесията си със спад от 0,76% до 3 408,89 пункта, германският DAX се сви с 0,40% до 7 203,16 пункта, а в Лондон FTSE 100 загуби 0,20% до 5 795,10 пункта.

Отговорници за сдържаността на инвеститорите, от една страна е бурята „Санди“. Ураганът в Ню Йорк предизвика извънредно положение и парализира днес американските борси. Най-вероятно Wall Street ще остане затворен и във вторник.

От друга страна някои акционери са сдържани предвид очакваната нова доза тримесечните данни на германските корпорации. Едва ли някой очаква от тях положителна инерция. Точно обратното. Предишният сезон на отчетите в САЩ показа, че много от големите корпорации се борят със страдащата икономика. Особено американските гиганти Google, Microsoft и DuPont потвърдиха скептицизма на инвеститорите към капиталови участия. Дори и Apple не успя да изпълни в цялост прогнозата си за годината, което е още по-разочароващо, защото винаги досега  компанията от Калифорния успяваше да омагьоса инвеститорите с митични данни.

"Инвеститорите се страхуват от разочарование", казва търговец. В Германия тази седмица с нетърпение се очакват отчетите на Bayer, Fresenius, FMC, Continental, Lufthansa и Deutsche Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:54 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още