fallback

Строгите регулации гонят големите китайски банки от Лондон в Люксембург

Избледняват надеждите британската столица да се превърне в основен център за китайската финансова експанзия в Европа

13:07 | 29.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Негостоприемният регулаторен климат на Острова отблъсква китайските финансови институции. Снимка: Ройтерс

Най-големите китайски банки прехвърлят европейските си операции в Люксембург, опитвайки се да избегнат по-строгите регулации в Лондонското Сити, пише Financial Times.

В писмо до британското финансово министерство китайските банки остро възразяват срещу „несправедливите“ регулации и „твърде високите изисквания за ликвидност“, посочвайки, че именно те са ги накарали да преместят бизнесите си и дори мениджмънта на европейските си операции извън Лондон.

„При сегашните правила за тях е все по-трудно да оперират във Великобритания“, се посочва в писмото, изпратено от Асоциацията на чуждестранните банки от името на китайските институции, които са едни от най-големите в света по пазарна капитализация.

Решението на китайските банки помрачава надеждата на британското правителство Лондон да се превърне в основен център за китайската финансова експанзия в Европа.

От началото на финансовата криза ключови китайски институции като Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Construction Bank (CCB) и Agricultural Bank of China (ABC) откриха свои представителства в британската столица.

В писмото се посочва, че една от въпросните банки вече има три пъти повече операции в Люксембург, отколкото в Лондон. В същото време няколко други китайски банки също планират да пренасочат бизнеса си към Великото херцогство, известно с лекия си регулаторен режим.

Основният проблем за китайските банки е отказът на британския финансов регулатор (FSA) да им позволи да открият свои клонове в Лондон. От началото на финансовата криза от FSA са издали значително по-малко разрешителни за откриване на нови банкови клонове.

Отказите са свързани преди всичко с незадоволителната регулаторна рамка в страните, от които идват определени банки, прозрачността на операциите им и нивата на капиталова адекватност.

В писмото се посочва, че четири китайски банки -  CCB, ICBC, Bank of Communications и ABC са пожелали да открият свои клонове в Лондон, но им е било позволено да регистрират единствено дъщерни дружества. Дъщерните дружества се регулират по същия начин като местните банки – със строги правила за прозрачност, капиталови и ликвидни буфери, докато банковите клонове са просто представителства на чуждестранни банки, върху които FSA има много ограничен контрол.

Асоциацията на чуждестраните банки изтъква, че на ICBC и Agricultural Bank of China е било разрешено да открият клонове в Люксембург, които ще бъдат използвани за „изграждане на мрежа от клонове в Европа, която в противен случаи почти със сигурност щеше да бъде управлявана от Лондон“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още