fallback

Слабите отчети не помрачиха настроението на европейските борси

Добри макроикономически данни от САЩ подкрепиха желанието за инвестиции

19:40 | 26.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Инвеститорите на европейските фондови пазар трябваше да се борят в края на седмицата със смесени послания. От едната страна бяха разочароващите тримесечни данни на големи американски компании. Преди всичко междинните доклади на американските корпорации Amazon и Apple, както и на европейския производител на автомобили Renault, развалиха настроението на брокерите.

От друга страна американската икономика предостави по-добри данни за развитието си от очакванията. В крайна сметка оптимизмът надделя: Dax затвори на с 0,44 на сто по-висока стойност до 7,231 пункта. За цялата седмица обаче водещият германски индекс загуби почти два процента. В Париж индексът САС 40 нарасна с 23,56 пункта при слаб обем на търговията от едва 612 милиона евро. Индексът FTSE 100 на Лондонската фондова борса се повиши с  1,66 пункта или само 0,03 на сто, информира Ройтерс.

През третото тримесечие брутният вътрешен продукт на САЩ е нараснал с 2% на годишна база, надхвърляйки както очакванията на анализаторите, така и темпото на ръст от предходното тримесечие от 1,3%, съобщиха от американското министерство на търговията. Потребителското доверие пък се е повишило до 82,6 пункта през октомври от 78,3 пункта през предходния месец, достигайки най-високото си ниво от 5 години, сочат данни от изследване на Университета на Мичиган. Данните обаче показват влошаване спрямо първоначално обявените 83,1 пункта и останаха под очакваните 82,7 пункта. 

„Много компании представиха данни под очакванията, особено по отношение на приходите и перспективите", казва Роджър Peeters, пазарен анализатор в Close Brothers Seydler. Особено в технологичния сектор се натрупаха негативни доклади. "Въпреки това част от разочарованието произтича от факта, че очакванията са изключително високи, особено към Apple". Американската компания не успя да оправдае високите очаквания на анализаторите с продажбите на очаквания блокбъстър IPAD и направи по-предпазливи очаквания за четвъртото тримесечие. Високи очаквания имаше и към съперника на Apple - Samsung. Неговите акции попаднаха под натиск, въпреки че концернът отново имаше рекордна печалба. Като причина за понижението борсови участници споменаха опасенията си от край на бума за смартфони. По данни на Thomson Reuters StarMine досега 40 на сто от европейските компании не оправдаха очакванията на анализаторите с печалбата си за третото тримесечие.  В САЩ засега 30% от фирмите поднесоха разочароващи данни. В тази картинка пасва и Renault. Автомобилостроителят показа сдържаност, що се отнася до автомобилния пазар в Европа, и очаква спад в продажбите „в най-добрия случай" от осем процента тази година. Акцията на Renault се понижи с 2,3% в Париж. Едва ли по-добре изглеждаше ситуацията при акциите на Daimler. Те паднаха с 0,3% и с това са сред най-големите губещи на Dax. Още в четвъртък книжата загубиха 2,7%, след като Daimler разочарова анализаторите с тримесечните си резултати.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:08 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още