fallback

Берлускони бе осъден на 4 години затвор

Съд в Милано призна бившия премиер за виновен за извършването на данъчни измами

18:36 | 26.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Берлускони получи първата си присъда. Снимка: Ройтерс

Шест години след началото на делото за данъчни измами в концерна Mediaset днес бившият италиански премиер Силвио Берлускони бе признат за виновен от съд в Милано и осъден на отнемане на свобода за 4 години. Освен това Берлускони няма да има правото да заема обществени постове в следващите 3 години. Очаква се 76-годишният медиен магнат да обжалва, съобщава германското издание Der Spiegel.

Берлускони е един от единадесетте обвиняеми по случая  Mediaset, чието разследване започна още преди 6 години. Тогава той бе обвинен в завишаване цената за разпространение на филми, купени от фирми, които са били негова собственост. Подсъдимите по делото бяха обвинени, че чрез кухи компании са закупили телевизионни права за филми в САЩ и са декларирали погрешни плащания, с цел да се избегне плащането на данъци. Така например сумата от 470 млн. долара, която е била платена от Mediaset в периода 1994-1999 чрез две офшорни фирми за американски продукции е била изкуствено надута. Част от парите според съда са влезли в черна каса. 

Прокуратурата настояваше за затвор от 44 месеца, докато защитата на бившия премиер искаше оправдателна присъда. Самият експремиер не присъстваше при произнасянето на решението в петък в съда. Също обвиненият председател на Надзорния съвет Феделе Конфалониери бе оправдан, пише Wall Street Journal. Mediaset е най-големият частен телевизионен оператор в Италия. Берлускони контролира групата чрез холдингова компания на семейството му на име Fininvest.

Милиардерът застана на скамейката за обвиняеми не за първи път. За последните 15 години имаше редица дела срещу него. Обвиненията се простираха от грешно счетоводство до опити за подкупване.  Всички досегашни процеси срещу него или завършваха с оправдателна присъда, или бяха прекратявани поради изтичане на давност.

В сряда бившият министър-председател обяви решението си да не участва в парламентарните избори догодина. Ролята му оттук нататък била само да съветва депутатите от партията му Народ на свободата, пише още Der Spiegel. 

Още новини за света четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:11 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още