fallback

Дания иска да намали вноската си в ЕС за периода 2014-2020 г., заплашва с вето

Кипър подготвя предложение за намаляване на разходите в ЕС за същия период с 40 млрд. евро

21:35 | 25.10.12 г. 2

Датският премиер Хеле Торнинг-Шмит заяви днес, че нейното правителството ще наложи вето върху бюджетната рамка на Европейския съюз за периода 2014-2020 г., ако вноската на страната не бъде намалена, предадоха DPA и AFP, цитирани от БТА.

Торнинг-Шмит уточни, че Дания настоява за намаляване на вноската с 1 милиард крони (134 млн. евро).

"Ще получим намалението. Ако не го получим, ще трябва да наложим вето. Много, много е просто", посочи тя, цитирана от датската агенция Ritzaus.

"Винаги сме казвали, че не желаем да плащаме отстъпките, които се правят на други богати страни", посочи тя след среща с парламентарната комисия по европейските въпроси.

Правителствен говорител на Кипър, който в момента председателства ЕС, съобщи, че датското мнение е отчетено.

Междувременно AFP съобщи, че Кипър подготвя предложение за намаляване с 40 милиарда евро на разходите в бюджет 2014-2020 на ЕС

Кипърското председателство на ЕС ще представи в понеделник, 29 октомври, контрапредложение за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за периода 2014-2020 година, което цели да намали разходите с 40 милиарда евро, съобщиха европейски източници за френската агенция.

През юли Европейската комисия предложи разходите в многогодишния бюджет да възлизат на 1,033 трилиона евро, отчитайки присъединяването на Хърватия. Сумата е с 5% повече от разходите за периода 2007-2013 година.

Предложението бе отхвърлено от седем страни - Великобритания, Франция, Германия, Холандия, Финландия, Швеция и Австрия, които са нетни вносители. 80% от европейския бюджет е финансиран от националните вноски на страните членки, припомня AFP.

Предложението на ЕК се равнява на 1,08% от брутния вътрешен продукт на ЕС.

Кипърското председателство подготвя контрапредложение за разходи, равняващи се на 1% от БВП, или икономии на стойност над 40 милиарда евро.

Всички разходни пера ще бъдат засегнати от орязването, посочва източник на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:13 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още