fallback

ЕС спира парите по три оперативни програми за Румъния

Решението е част от мерките за защита на парите на европейските данъкоплатци, аргументират се от ЕК

17:09 | 25.10.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейският съюз спира финансирането на Румъния по три оперативни програми, съобщи Reuters. Става въпрос за програмите „Транспорт“, „Регионално развитие“ и „Конкурентоспособност“.

Заплашени са проекти в областта на икономическото развитие, околната среда и транспорта на стойност около 500 млн. евро, коментира източник на информационната агенция. Причината за тази стъпка са „сериозните недостатъци“ на румънските власти за контрол на разходването на средства по тези програми.

„Проблемите са в областта на обществените поръчки, доброто финансово управление, както и по отношение на превенцията от измами и конфликт на интереси“, се казва още в съобщение на комисията. Чиновниците допълват още, че решението за спирането на финансирането по програмите е част от мерките за защита на парите на европейските данъкоплатци.

Румъния влезе в Европейския съюз едновременно с България – през 2007 година. По европейските фондове страната може да усвои 20 млрд. евро, които трябва да приближат румънската икономика към средното ниво за общността.

Неведнъж от ЕК са изказвали своите притеснения от управлението на европейските средства, както в Румъния, така и в България. Заради корупцията и кражбите европейските фондове бяха ограничени и за България по време на управлението на Тройната коалиция.

Сега от ЕК обявяват, че няма да има повече плащания по тези три програми за северната ни съседка, докато проблемите не бъдат отстранени. Преди броени часове от пресцентъра на правителството на Виктор Понта коментираха, че европейските фондове са спрени заради неефективното изразходване на средствата. 

Повече за усвояването на европейските фондове

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:51 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още