fallback

Инвеститорите в Европа останаха предпазливи

Отново лидерите в еврозоната показаха, че освен ако не са притиснати до стената, постигат много малко, коментира анализатор

19:40 | 22.10.12 г. 1

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските индекси приключиха сесията в понеделник със загуби след неубедителен старт на Wall Street и спад на акциите на BP PLC, която обяви сделка с Роснефт, съобщава MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се понижи с 0,41% до 273 пункта, след като загуби 0,8% в петък.

„Срещата на ЕС миналата седмица не успя да вдъхнови пазарите, след като постигна доста по-малко от планираното. Без решения и новини за Испания и Гърция и само с обещания за единен банков надзор от следващата година – това са само напомняния, че ЕС не успява да спази собствените си крайни срокове“, казва Джеймс Хюз, главен пазарен анализатор на Alpari.

„Решението за създаване на банков надзор в еврозоната беше взето през юни, като крайния срок за прилагането му беше краят на тази година. Оттогава е постигнато много малко и сега изглежда, че краят на 2013 година е по-вероятен срок, но дори и той изглежда оптимистичен. Отново лидерите в еврозоната показаха, че освен ако не са притиснати до стената, постигат много малко”, допълва той.

Междувременно Der Spiegel съобщи, че германското финансово министерство обмисля идеята на гръцкото правителство да бъде позволено да използва пари от постоянния фонд за стабилност на еврозоната (ESM), за да изкупи обратно облигациите си при 25% от нетната им стойност.

Пазарите в понеделник бяха повлияни и от резкия спад на цената на акциите на нефтения гигант BP PLC, който обяви, че се е съгласил да продаде своя дял в TNK-BP на руския си партньор Роснефт за 17,1 млрд. долара.

В Испания партията на премиера Мариано Рахой спечели регионалните избори в Галисия. Това от своя страна подкрепя очакванията на анализаторите, че страната скоро ще потърси финансова помощ.

Доходността по 10-годишните испански облигации се повиши с 8 базисни пункта до 5,42%.

FTSE 100 в Лондон изгуби 0,22% до 5883 пункта.

CAC 40 се раздели с 0,61% до 3483 пункта. Въпреки общата негативна тенденция Credit Agricole SA спечели над 1%.

DAX 30 във Франкфурт се понижи с 0,71% до 7328 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:56 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още